Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: breedgedragen winsten op Damrak

Beursupdate: breedgedragen winsten op Damrak
13 sep 2024 om 10:59

 De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger, waarbij de focus in de markt verschuift van de ECB naar de Fed.

De AEX index steeg 0,4 procent tot 896,35 punten, terwijl de AMX 0,8 procent hoger noteerde.

Nadat de ECB donderdag de depositorente opnieuw verlaagde met 25 basispunten tot 3,50 procent, richt de markt zijn vizier nu op de beleidsvergadering van de Federal Reserve volgende week woensdag.

“Hoewel er veel twijfel is over de grote van de rentestap van de Fed volgende week, een kwartje of toch 0,5 procent?, is er geen enkele twijfel over de richting van de beweging: die is omlaag”, zei investment manager Simon Wiersma van ING vrijdag.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Franse inflatie in augustus iets sterker is gedaald dan aanvankelijk gedacht. De inflatie daalde van 2,3 procent in juli naar 1,8 procent in augustus, terwijl een voorlopig cijfer wees op een daling naar 1,9 procent.

Olie werd vrijdag een half procent duurder op 72,33 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1090. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1072 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1074 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,6 procent, na het nieuws dat de Nederlandse Staat bereid is om het belang in ABN AMRO met verlies te verkopen. Een dag eerder bestempelden analisten van JPMorgan de bank al als een overnameprooi.

AkzoNobel was met een winst van 1,5 procent een goede tweede, terwijl Randstad 1,3 procent hoger noteerde. Adyen bungelde onderaan met een verlies van 0,6 procent, nadat sectorgenoot Worldline met een winstwaarschuwing kwam, vanwege moeilijke marktomstandigheden. Ahold Delhaize noteerde vlak.

In de AMX ging Galapagos aan kop met een winst van 1,8 procent, Signify noteerde 1,7 procent hoger, terwijl Van Lanschot Kempen met een verlies van 0,1 procent de enige daler was. Fagron noteerde vlak.

In de AScX sprong Avantium in het oog met een winst van 9,9 procent. ForFarmers bungelde onderaan met een bescheiden verlies van 0,2 procent.

Euronext steeg 0,6 procent, nadat UBS het koersdoel verhoogde van 110,0 naar 115,0 euro met handhaving van het koopadvies. Het aandeel Euronext steeg dit jaar al circa 27 procent en met 9 procent sinds de halfjaarcijfers. “Ondanks deze sterke prestatie, is Euronext nog altijd goedkoop gewaardeerd vanuit een historisch perspectief”, zei analist Michael Werner.

Ajax noteerde vlak. Financieel directeur Susan Lenderink vertrekt bij de Amsterdamse voetbalclub.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Pepsico

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.