Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger het weekend in

Europese beurzen hoger het weekend in
13 sep 2024 om 18:30

 De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,8 procent tot 515,95 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,0 procent op 18.699,40 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 7.465,25 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent hoger op 8.273,09 punten.

Het was een positief einde van een sterke week voor de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600 ging er op weekbasis 1,9 procent op vooruit, de DAX won 2,2 procent en de CAC 40 steeg met 1,5 procent.

Beleggers verwerkten afgelopen week inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die een verdere afkoeling toonden, zij het in een zeer geleidelijk tempo. De kerninflatie bleek daarentegen taaier dan gedacht. Verder verlaagde de Europese Centrale Bank conform de verwachting de depositorente met 25 basispunten, maar hield voorzitter Christine Lagarde zich op de vlakte over de timing van een volgende verlaging.

Volgens MFS Investment Management prijst de markt momenteel voor de komende twaalf maanden minder dan 150 basispunten aan verlagingen in, wat in lijn is met de verwachtingen van de analisten zelf.

Toch zullen de markten nog steeds erg gevoelig zijn voor de opmerkingen van ECB-functionarissen, omdat de meningen over de volgende stappen van de centrale bank waarschijnlijk sterk uiteen zullen lopen, aldus MFS.

Volgende week is het de beurt aan de Federal Reserve en de vraag voor beleggers is: wat zal de omvang zijn van de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank: 25 of toch 50 basispunten. Volgens Deutsche Bank is nog nooit zo onzeker geweest wat de Fed gaat doen. Wel is duidelijk dat er komende woensdag een verlaging komt.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Franse inflatie in augustus iets sterker is gedaald dan aanvankelijk gedacht. De inflatie nam af van 2,3 procent in juli tot 1,8 procent in augustus, terwijl een voorlopig cijfer wees op een daling naar 1,9 procent.

De olieprijzen stegen vrijdag verder. De opwaartse beweging werd de afgelopen dagen aangewakkerd door productieverstoringen in de Amerikaanse Golf van Mexico, waar orkaan Francine producenten dwong platforms te evacueren voordat de storm de kust bij Louisiana bereikte. Aan het begin van de week bereikten de olieprijzen nog de laagste niveaus van het jaar. WTI kostte vrijdag ruim 69 dollar en was daarmee een half procent duurder dan donderdag.

De rentes bewogen beperkt aan beide kanten van de oceaan, terwijl de euro/dollar rond het Europese slot handelde op 1,1084.

Bedrijfsnieuws

Siemens Energy deed goede zaken in Frankfurt, met een plus van 9,4 procent en koploper Zalando steeg zelfs met 10,3 procent. Verder zaten Duitse autobouwers in de lift. BMW, dat eerder deze week nog met een winstwaarschuwing kwam, steeg richting het weekend met 2,8 procent. Volkswagen won 2,7 procent en ook Mercedes-Benz en Porsche sloten overtuigend in het groen.

De verliezers in de DAX bleven vrijdag beperkt. Deutsche Post leverde ongeveer een procent in.

Teleperformance voerde de CAC 40 aan, met een winst van 3,5 procent. Verder steeg Renault met 2,3 procent.

Danone leverde 0,5 procent in, nadat Jefferies het aandeel van de zuivelproducent van zijn kooplijst haalde. Pernod Ricard was hekkensluiter in Parijs en verloor 2,8 procent. Verder stonden de Franse banken licht onder druk.

Worldline was vrijdag wel de gebeten hond op de Franse beurs. Het aandeel daalde met meer dan 14 procent nadat de outlook opnieuw werd verlaagd en ditmaal ook de CEO opstapte. Sectorgenoot Adyen wist in Amsterdam met 0,6 procent te stijgen.

Halfgeleideraandelen waren opnieuw in trek. STMicroelectronics steeg met 2,0 procent, net als Infineon en ASML sloot de week af met een winst van 1,6 procent op vrijdag.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot gemiddeld een half procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Asml Holding

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.