Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
13 sep 2024 om 12:40

 Europese aandelen koersten vrijdag hoger, mede omdat beleggers het besluit van de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen positief interpreteren.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 514,55 punten, de Duitse DAX noteerde ook 0,5 procent hoger op 18.603,86 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 7.458,20 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 8.245,10 punten.

Ondanks de positieve stemming, wilde de Europese Centrale Bank zich niet committeren aan een specifiek rentepad, nadat de rente donderdag voor de tweede keer dit jaar werd verlaagd. Dit werd duidelijk tijdens de toelichting van voorzitter Christine Lagarde op het rentebesluit.

De inflatie blijft hardnekkig en dus waarschuwde de centrale bank dat de inflatie naar verwachting aan het einde van dit jaar weer zal stijgen, deels omdat eerdere scherpe dalingen van de energieprijzen wegvallen uit de jaarcijfers. “In de tweede helft van volgend jaar wordt dan een daling richting onze doelstelling voorzien”, zei de ECB.

De verwachtingen voor de kerninflatie werden wel licht opwaarts bijgesteld en Lagarde erkende in haar toelichting dat de ECB aandacht moet houden voor componenten van de kerninflatie. Lagarde benoemde daarbij de diensteninflatie en de loongroei, hoewel de laatstgenoemde volatiel zal blijven.

Ondertussen blijven de risico’s voor de economische groei neerwaarts gericht, volgens Lagarde. De ECB verlaagde donderdag de groeiramingen licht ten opzichte van drie maanden geleden.

Inmiddels richt de markt zijn vizier nu op de rentevergadering van de Federal Reserve volgende week woensdag.

“Hoewel er veel twijfel is over de grote van de rentestap van de Fed volgende week, een kwartje of toch 0,5 procent?, is er geen enkele twijfel over de richting van de beweging: die is omlaag”, zei investment manager Simon Wiersma van ING vrijdag.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Franse inflatie in augustus iets sterker is gedaald dan aanvankelijk gedacht. De inflatie daalde van 2,3 procent in juli naar 1,8 procent in augustus, terwijl een voorlopig cijfer wees op een daling naar 1,9 procent.

De olieprijzen stegen vrijdag verder. De opwaartse beweging werd aangewakkerd door productieverstoringen in de Amerikaanse Golf van Mexico, waar de orkaan Francine producenten dwong platforms te evacueren voordat deze de kust van Louisiana bereikten. Een vat Brentolie steeg 0,9 procent naar 72,63 dollar.

De rentes daalden aan beide kanten van de oceaan licht en de euro/dollar noteerde op 1,1100.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Zalando aan kop met een winst van bijna 4 procent, gevolgd door Siemens Energy, dat 3,8 procent kon bijschrijven. Rheinmetall deed vandaag niet mee in de stijgingen en daalde met 0,9 procent.

In Parijs viel de daling op van De Franse financiële dienstverlener Worldline. Het aandeel daalde met meer dan 17 procent nadat de outlook opnieuw werd verlaagd en ditmaal ook de CEO opstapte. Sectorgenoot Adyen verloor in Amsterdam een procent.

Renault won 2,8 procent , gevolgd door Teleperfomance, dat met 2,1 procent steeg. Danone verloor daarentegen 1,1 procent na een adviesverlaging van Jefferies.

Duitse autofabrikanten Volkswagen, BMW en Mercedes zaten, net als Renault, in de lift met winsten van 1,5 tot bijna 3 procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.