Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: focus verschuift naar rentebesluit Fed

Valuta: focus verschuift naar rentebesluit Fed
13 sep 2024 om 12:04

 Na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank is het volgende week de beurt aan verschillende centrale banken om van zich te laten horen, waarbij het rentebesluit van de Fed op woensdag verreweg het belangrijkste is. Naast het besluit zelf, zal er ook veel aandacht zijn voor de toelichting van voorzitter Jerome Powell.

Volgens de CME FedWatch Tool verwacht 55 procent van de markt een renteverlaging van 25 basispunten en 45 procent 50 basispunten.

Volgens de analisten van ING zorgden enkele opmerkingen van voormalig FOMC-lid Bill Dudley dat een daling van 50 basispunten weer wat meer tractie krijgt. Dudley zei expliciet dat hij zou aandringen op een verlaging van 50 basispunten als hij nu nog in de beleidscommissie zat. 

Wat de analisten van ING vooral opviel, was dat hij zij: “Het is zeer ongebruikelijk om met dit niveau van onzekerheid de vergadering in te gaan, doorgaans houdt de Fed er niet van om de markten te verrassen.” 

Een mogelijke interpretatie is dat de markten zelf de balans kunnen laten kantelen naar een verlaging van 50 basispunten. 

Beleggers zullen de komende dagen ook de ontwikkelingen rondom de Amerikaanse verkiezingspeilingen in de gaten houden. Presidentskandidaat Kamala Harris roept openlijk op tot een nieuw debat, maar Donald Trump heeft dit uitgesloten. 

“Bedenk dat Harris wordt gezien als een meer dollar-negatieve kandidaat”, aldus ING. Dat betekent dat als Harris de wind in de rug houdt de komende periode, dan zijn volgens de bank een verrassing van de macrocijfers of door de Fed nodig om de dollar omhoog te krijgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.