Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Aankomende week in teken van rentebesluit Fed

Aankomende week in teken van rentebesluit Fed
15 sep 2024 om 12:17

 Komende week staat er op bedrijfsvlak weinig op de agenda, waardoor de focus van beleggers vooral ligt op de macro-agenda en nieuwe rentebesluiten.

Op maandag zijn er Franse inflatiecijfers over augustus, naast de Empire State-index over september. Een dag later is er vanuit Duitsland de ZEW-index en in de Verenigde Staten staan onder meer de detailhandelsverkopen, bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van huizenbouwers geagendeerd.

Op woensdag zijn er definitieve inflatiecijfers uit de eurozone. Voorlopige cijfers maakten melding van een stijging van de consumentenprijzen met 2,2 procent tegen 2,6 procent in juli. De kerninflatie, kwam in augustus uit op 2,8 procent, waar dat in de drie maanden ervoor steeds 2,9 procent was.

Alle aandacht zal evenwel uitgaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop door voorzitter Jerome Powell. Dat er een renteverlaging komt, daarover is de markt het eens. Maar of de Fed de rente met 25 of met 50 basispunten verlaagt, daarover is de markt het niet eens. Volgens de CME FedWatch Tool rekent 50 procent van de markt op een renteverlaging van 25 basispunten en de andere 50 procent op een verlaging met 50 basispunten.

Donderdag staan het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board, en de Philadelphia Fed-index op het menu én het rentebesluit van de Bank of England. De verwachting is dat de Britse centrale bank de rentes ongemoeid laat, maar dat een verlaging in november mogelijk is.

De Bank of Japan komt vervolgens vrijdag met een rentebesluit. Er wordt algemeen verwacht dat de Japanse centrale bank de rente ongewijzigd zal laten na de verhoging met 15 basispunten in juli. Als de komende groei- en inflatiecijfers echter in lijn zijn met de vooruitzichten van de centrale bank, dan zal de Japanse centrale bank haar renteverhogingen in december waarschijnlijk hervatten, verwacht ING.

Op vrijdag staan verder de Duitse producentenprijzen, de Britse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in de eurozone op de agenda.

De Nederlande bedrijfsagenda is leeg. Internationaal zijn er donderdagavond nog cijfers van FedEx.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Sanofi

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.