Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Europese beurzen blijven dicht bij huis
16 sep 2024 om 18:30

 De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gebleven. De Stoxx Europe 600 index daalde met 0,2 procent tot 515,11 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,4 procent op 18.633,11 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,2 procent bij een stand van 7.449,44 punten. De Britse FTSE eindigde 0,1 procent hoger op 8.278,44 punten.

Het was een terughoudend begin van de nieuwe beursweek, die in het teken zal staan van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. Vorige week behaalden de grote Europese indexen nog mooie winsten, nadat de inflatie in de VS een verdere afkoeling liet zien en de Europese Centrale Bank conform de verwachting de rente verlaagde met 25 basispunten.

“De belangrijkste week van het jaar is aangebroken en beleggers en handelaren zitten op het puntje van hun stoel”, volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, die denkt dat de markt aan de zijlijn zal blijven tot aan het Amerikaanse rentebesluit.

Naast de Fed zullen ook de Bank of England, Bank of Japan, Turkse centrale bank en Norgesbank later deze week hun rentebesluit bekendmaken.

Economen van ING verwachten dat de Fed de rente toch met 25 basispunten zal verlagen in plaats van met 50 punten, maar dat wordt een “close call”, terwijl de Bank of England vermoedelijk een pauze inlast nadat de rente begin augustus werd verlaagd.

Europa kreeg maandag weinig hulp van Azië, waar een aantal grote beurzen, waaronder Tokio en Shanghai, gesloten waren. Chinese macrodata die afgelopen weekend verschenen, onderstrepen het beeld dat een van de grootste economieën ter wereld duidelijk onder druk staat.

Zowel de Chinese fabrieksproductie, de detailhandelsverkopen als de investeringen in augustus bleven achter bij de verwachtingen. De werkloosheid in de steden steeg daarnaast naar het hoogste punt in zes maanden, terwijl de Chinese huizenprijzen op jaarbasis onder druk stonden, met de grootste daling in negen jaar.

“Met dit soort gegevens is de beoogde BBP-groei van 5 procent een fata morgana”, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild, die zich afvraagt waarom Beijing niet ingrijpt, zij het via monetair of fiscaal beleid.

Verder keken beleggers met een schuin oog naar Tyfoon Bebinca, die voor grote overlast zorgt in onder meer Shanghai. Er wordt gesproken over de sterkste storm sinds 1949 in Shanghai en honderden vluchten zijn geannuleerd.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de export en import in de eurozone in juli zijn gestegen, terwijl het handelsoverschot afnam tot 12,3 miljard euro.

Dinsdag verschijnt onder meer de Duitse ZEW-index.

De euro/dollar handelde rond het slot in Europa op 1,1122, terwijl de obligatierentes licht daalden. De olieprijzen stegen met anderhalf procent.

“De euro/dollar zal waarschijnlijk boven de 1,10 blijven”, volgens experts van UniCredit. Als de Fed de rente met 50 basispunten verlaagt, kan de munt echter boven de 1,12 stijgen, denkt de Italiaanse bank.

Bedrijfsnieuws

In de Duitse DAX waren er weinig grote uitschieters onder de stijgers. Zalando won 1,9 procent en E.ON steeg met 0,9 procent. Onder de dalers bevonden zich onder meer Deutsche Bank en Commerzbank, met weliswaar bescheiden verliezen, terwijl Infineon 2,6 procent in moest leveren.

Topman Andrea Orcel van UniCredit wil de Europese Jamie Dimon worden, door de Italiaanse bank te laten fuseren met Commerzbank en zo een leider in het Europese bankenlandschap te creëren, schreef The Wall Street Journal. UniCredit heeft een belang opgebouwd van 9 procent in Commerzbank. Het aandeel van de Italiaanse bank steeg met een half procent.

De Duitse suikerproducent Südzucker kwam na een winstwaarschuwing onder druk te staan. Het aandeel verloor 3,0 procent in Frankfurt.

In Parijs stonden aandelen van luxemerken als LVMH, Kering en Hermes onder druk, mogelijk in reactie op de tegenvallende macrodata uit China. In de CAC 40 was ook chipper STMicroelectronics uit de gratie, met een verlies van 3,4 procent. Dat gold ook voor ASML in Amsterdam, dat 1,9 procent verloor.

De winsten bleven ook op de Franse beurs vrij bescheiden. Telecombedrijf Bouygues steeg met 1,2 procent en sectorgenoot Orange ging 0,3 procent hoger. Unibail-Rodamco-Westfield won 1,3 procent.

BP steeg met 0,5 procent in Londen. De Britse energiereus is van plan om zijn onshore windenergieactiviteiten in de Verenigde Staten te verkopen. Verder werd maandag ook bekend dat BP een minderheidsbelang verkoopt in BP Pipelines TAP, dat weer een belang van 20 procent heeft in de Trans Adriatic Pipeline. Na de transactie blijft BP de meerderheidsaandeelhouder.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend lager, met een verlies van een procent voor de Nasdaq.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.