Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Voorzichtig positieve start Europese beurzen verwacht

Voorzichtig positieve start Europese beurzen verwacht
16 sep 2024 om 07:01

 De Europese beurzen gaan maandag naar verwachting een licht positieve opening tegemoet, waarbij deze week vooral in het teken zal staan van de rentebesluiten van verschillende banken en dan met name die van de Fed op woensdagavond en de toelichting van voorzitter Jerome Powell.

IG voorziet een openingswinst van 32 punten voor de Duitse DAX en een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 11 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. Het was een positief einde van een sterke week voor de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600 ging er op weekbasis 1,9 procent op vooruit, de DAX won 2,2 procent en de CAC 40 steeg met 1,5 procent.

Beleggers verwerkten afgelopen week inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die een verdere afkoeling toonden, zij het in een zeer geleidelijk tempo. De kerninflatie bleek daarentegen taaier dan gedacht. Verder verlaagde de Europese Centrale Bank conform de verwachting de depositorente met 25 basispunten, maar hield voorzitter Christine Lagarde zich op de vlakte over de timing van een volgende verlaging.

Volgens MFS Investment Management prijst de markt momenteel voor de komende twaalf maanden minder dan 150 basispunten aan ECB-verlagingen in, wat in lijn is met de verwachtingen van de analisten zelf.

Toch zullen de markten nog steeds erg gevoelig zijn voor de opmerkingen van ECB-functionarissen, omdat de meningen over de volgende stappen van de centrale bank waarschijnlijk sterk uiteen zullen lopen, aldus MFS.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Franse inflatie in augustus iets sterker is gedaald dan aanvankelijk gedacht. De inflatie nam af van 2,3 procent in juli tot 1,8 procent in augustus, terwijl een voorlopig cijfer wees op een daling naar 1,9 procent.

Bedrijfsnieuws

Siemens Energy deed goede zaken in Frankfurt, met een plus van 9,4 procent en koploper Zalando steeg zelfs met 10,3 procent. Verder zaten Duitse autobouwers in de lift. BMW, dat eerder deze week nog met een winstwaarschuwing kwam, steeg richting het weekend met 2,8 procent. Volkswagen won 2,7 procent en ook Mercedes-Benz en Porsche sloten overtuigend in het groen.

De verliezers in de DAX bleven vrijdag beperkt. Deutsche Post leverde ongeveer een procent in.

Teleperformance voerde de CAC 40 aan, met een winst van 3,5 procent. Verder steeg Renault met 2,3 procent.

Danone leverde 0,5 procent in, nadat Jefferies het aandeel van de zuivelproducent van zijn kooplijst haalde. Pernod Ricard was hekkensluiter in Parijs en verloor 2,8 procent. Verder stonden de Franse banken licht onder druk.

Worldline was vrijdag wel de gebeten hond op de Franse beurs. Het aandeel daalde met meer dan 14 procent nadat de outlook opnieuw werd verlaagd en ditmaal ook de CEO opstapte. Sectorgenoot Adyen wist in Amsterdam met 0,6 procent te stijgen.

Halfgeleideraandelen waren opnieuw in trek. STMicroelectronics steeg met 2,0 procent, net als Infineon en ASML sloot de week af met een winst van 1,6 procent op vrijdag.

Euro STOXX 50         4.843,99 (+0,6%)
STOXX Europe 600        515,95 (+0,8%)
DAX                  18.699,40 (+1,0%)
CAC 40                7.465,25 (+0,4%)
FTSE 100              8.273,09 (+0,4%)
SMI                  12.037,28 (+0,5%)
AEX                     899,60 (+0,7%)
BEL 20                4.245,21 (+0,7%)
FTSE MIB             33.568,47 (+0,3%)
IBEX 35              11.540,20 (+1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet en de future op de S&P 500 noteerde krap 0,1 procent hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, waarmee er een positief einde kwam aan een sterke week. Op weekbasis stegen de drie indexen behoorlijk, waarbij de Nasdaq er zelfs 6 procent op vooruit ging.

Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx was Nvidia een aanjager van de beursrally. Het aandeel steeg afgelopen week met zo’n 16 procent. Sectorgenoot Broadcom won de afgelopen dagen al ruim 20 procent.

De PHLX Semiconductor Index, of SOX, won afgelopen week zo’n 10 procent en deed het daarmee weer beter dan de S&P 500, die 4 procent steeg op weekbasis. Maar de SOX noteert nog altijd lager dan zijn piek in juli en analist Jordan Klein van Mizuho maakt zich zorgen over de algemene gezondheid van de sector en vraagt zich af of de koerswinsten van Nvidia en Broadcom misschien een minder positief sentiment maskeren.

Speculatie over een mogelijke renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve gaf het sentiment ook een impuls. The Wall Street Journal meldde donderdag dat de Fed nog steeds wikt en weegt of men de rente komende woensdag met een standaard 25 basispunten zal verlagen, of toch met 50 punten.

De FedWatch Tool van CME houdt momenteel rekening met een kans van 50 procent op een verlaging met een half procentpunt en een kans van 50 procent op een verlaging met een kwart procentpunt.

Als dat zo blijft, dan “zou het de eerste bijeenkomst in jaren zijn waar er serieuze onzekerheid is over het rentebesluit”, aldus Deutsche Bank.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse importprijzen in augustus met 0,3 procent zijn gedaald, nadat ze in juli nog met 0,1 procent stegen. Opvallend was de daling van de importprijzen voor brandstof met 3,0 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan liet in voorlopige cijfers over de maand september een verbetering zien, terwijl de inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden daalde tot 2,7 procent. De lange termijn inflatieverwachting liep iets op, tot 3,1 procent.

De olieprijzen daalden vrijdag licht maar stegen op weekbasis wel, gesteund door de verstoringen in de aanvoer nadat orkaan Francine eerder deze week aan de Amerikaanse Golfkust aan land kwam en vervolgens afgezwakte tot een tropische depressie.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Boeing daalden vrijdag met 3,7 procent. De grootste vakbond van Boeing is in staking na het afwijzen van een nieuwe cao, waardoor de productie van de bestverkochte vliegtuigen momenteel stil ligt. Volgens CFO Brian West brengt de staking het herstel van Boeing in gevaar. Moody’s overweegt een verlaging van de kredietratings.

Na de verkoopgolf op donderdag verloren de aandelen van Moderna richting het weekend nog eens 2 procent, nadat de vaccinmaker afgelopen week aankondigde dat het de uitgaven voor onderzoek zal verlagen en de ontwikkeling van sommige medicijnen gaat stopzetten om geld te besparen.

Oracle gaf een positieve langetermijnvisie af tijdens een analistenbijeenkomst donderdagavond, nadat de softwaremaker aan het begin van de week al met sterke kwartaalcijfers kwam. Aandelen stegen vrijdag licht.

Adobe heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst geboekt en presteerde beter dan verwacht. Maar de afgegeven outlook viel tegen. Het aandeel verloor vrijdag 8,5 procent.

De aandelen van RH (Restoration Hardware) stegen met 25,5 procent nadat het woninginrichtingsbedrijf meldde dat de vraag afgelopen kwartaal is aangetrokken, waardoor de omzet en aangepaste winst boven de ramingen van Wall Street uitkwamen.

Life science techbedrijf Singular Genomics Systems heeft een niet-bindend overnamevoorstel van Deerfield Management ontvangen van 10 dollar per aandeel. De aandelen van Singular stegen met liefst 119 procent naar 12,38 dollar.

Biotechbedrijf Immuneering heeft positieve onderzoeksresultaten gepresenteerd van een eerste Fase 2-studie voor zijn remmer IMM-1-104 in combinatie met chemotherapie bij eerstelijns alvleesklierkankerpatiënten. De aandelen stegen met 41,3 procent.

Trump Media & Technology steeg vrijdag met bijna 12 procent en wist daarmee een weekverlies om te buigen in een winst van ruim 5 procent op weekbasis. Voormalig president Trump gaf aan dat hij zijn aandelen niet zal verkopen wanneer de lock up periode later deze maand ten einde komt. Het aandeel kwam na het debat tussen Trump en vicepresident Kamala Harris wel onder druk te staan. Volgens kenners en polls werd dat debat gewonnen door Harris.

Het aandeel U.S. Steel maakte een sprong van bijna 4 procent na een bericht in de Washington Post dat de Amerikaanse president Joe Biden de overname van U.S. Steel door het Japanse Nippon op korte termijn niet zal blokkeren.

S&P 500 index               5.626,02 (+0,5%)
Dow Jones index            41.393,78 (+0,7%)
Nasdaq Composite           17.683,98 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische markten openden maandag gemengd, waarbij de aandelen in Hong Kong daalden, omdat beleggers tegenvallende economische cijfers uit China verwerkten, terwijl verschillende belangrijke markten vanwege feestdagen gesloten bleven.

De markten op het vasteland van China en Zuid-Korea zijn maandag gesloten vanwege het Midherfstfestival. De Japanse markten zijn gesloten vanwege de Dag van Respect voor de Ouderen.

Nikkei 225             36.581,76 (slotstand 13 sept)
Shanghai Composite     2.704,09 (slotstand 13 sept)
Hang Seng              17.318,16 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1098. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,1080.

USD/JPY Yen   140,17
EUR/USD Euro  1,1098
EUR/JPY Yen   155,56

MACRO-AGENDA:

08:45 Inflatie – Augustus (Fra)
11:00 Handelsbalans – Juli (eur)
14:30 Empire State index – September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

– Geen agendapunten

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.