Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: markt verdeeld over omvang renteverlaging Fed

Beursblik: markt verdeeld over omvang renteverlaging Fed
17 sep 2024 om 15:56

 In aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond is de markt verdeeld over de omvang van de verwachte renteverlaging die de Amerikaanse centrale bank zal doorvoeren.

De FedWatch Tool van CME houdt momenteel rekening met een kans van 67 procent op een verlaging met 50 basispunten. Voor het weekend was dat nog een kleine minderheid.

Met deze verdeeldheid is het “de eerste bijeenkomst in jaren waar er serieuze onzekerheid is over het rentebesluit”, zeiden experts van Deutsche Bank.

Hoewel het idee van een renteverlaging van 50 basispunten voor het weekend nog voor enthousiasme onder beleggers zorgde, is het de vraag of dat zo blijft als de Fed dit ook daadwerkelijk doet, zei econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

“Direct een half procentpunt van de beleidsrente verlagen kan immers de suggestie wekken dat het slecht dreigt te gaan met de Amerikaanse economie. Een vrees die nog maar een tweetal weken geleden tussentijdse nervositeit op de markten veroorzaakte”, volgens de econoom.

In deze context is de ‘dot-plot’, een overzicht van hoe de Fed-functionarissen de economische vooruitzichten en het verloop van de rente inschatten, volgens Aben van belang.

Verder is de consument “cruciaal” voor de Amerikaanse economie, vindt Aben en dus zijn ook de detailhandelsverkopen die dinsdag verschenen ook interessant.

“Tot op heden zijn er geen onrustwekkende signalen dat de consumptie sterk zal afnemen”, aldus de econoom van Van Lanschot Kempen in een vooruitblik op de cijfers.

Dinsdagmiddag verrasten de cijfers positief. In augustus stegen de detailhandelsverkopen met 0,1 procent, waar vooraf werd gerekend op een lichte daling.

Economen van ING waren eerder ook voorstander van een verlaging van 50 basispunten, maar “de meest recente banen- en inflatiecijfers suggereren dat de beleidsmakers waarschijnlijk zullen stemmen voor [een verlaging van] 25 basispunten”, hoewel het kantje boord is en er ook leden van het FOMC zullen stemmen voor een verlaging met 50 basispunten.

Dat er woensdag een renteverlaging komt, de eerste sinds maart 2020, toen aan het begin van de coronapandemie, staat vast. Fed-voorzitter Jerome Powell bevestigde dat vorige maand tijdens zijn toespraak op het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole.

“De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen”, zei Powell toen, die verder geen details gaf. Opvallend aan zijn speech was dat die vooral ging over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Fed wil niet dat die verder afkoelt.

Toch dreigt wel een verdere verzwakking van de arbeidsmarkt. In augustus kwamen er 142.000 banen bij in de VS, wat onder de verwachting was. Daarbij werd het banencijfer voor juli neerwaarts bijgesteld van 114.000 tot 89.000.

“We zien nu consistente neerwaartse herzieningen van de banengroei, en dan hebben we het nog niet eens over de herzieningen van een paar weken geleden, waaruit bleek dat de banengroei met gemiddeld 78.000 per maand werd overschat in de 12 maanden tot maart 2024”, zei econoom James Knightley van ING. Voorlopende indicatoren suggereren volgens hem dat er meer zwakte in het verschiet ligt.

De inflatie in de VS koelde ondertussen wel af tot 2,5 procent in augustus, maar de kerninflatie blijft met 3,2 procent vrij hardnekkig.

Toch ligt volgens Michael Krautzberger van Allianz Global Investors het tweeledige mandaat van de Fed: maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen “verleidelijk binnen een bereik” en blijft het basisscenario een “zachte landing van de economie, geen harde landing.”

Echter, de Fed maakt zich in toenemende mate zorgen over het feit dat ze achterlopen met het beleid, aldus Krautzberger. Daarom denkt de expert, die voor woensdag rekent op een renteverlaging met 25 basispunten, dat grotere renteverlagingen bij volgende vergaderingen dit jaar niet kunnen worden uitgesloten, “vooral als de arbeidsmarkt sneller verslechtert dan momenteel wordt verwacht en de inflatie richting de doelstelling blijft gaan.”

De Federal Reserve maakt woensdagavond om 20.00 uur het rentebesluit bekend, met tegelijkertijd ook een nieuwe dot plot en economische ramingen. Voorzitter Powell geeft vanaf 20.30 uur een toelichting.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.