Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX weer boven de 900 punten

Beursupdate: AEX weer boven de 900 punten
17 sep 2024 om 10:53

 De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag richting het einde van de ochtend in het groen, in aanloop naar verschillende macrocijfers en het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond.

De AEX noteerde rond de klok van elf uur 0,5 procent hoger op 900,25 punten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING waren maandag de volumes laag in afwachting van het rentebesluit van de Fed. “Echter, vanuit het macrofront was er positief nieuws. De inkoopmanagersindex van de regio New York was deze maand gestegen van -4,7 naar +11,5 punten. Dat is veel hoger dan de verwachte -4 punten en het hoogste niveau sinds april 2022. Hoewel deze index nogal volatiel is, zou het goed nieuws kunnen zijn voor de ISM-inkoopmanagersindex”, aldus Wiersma.

“De belangrijkste week van het jaar is aangebroken en beleggers en handelaren zitten op het puntje van hun stoel”, volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, die denkt dat de markt aan de zijlijn zal blijven tot het Amerikaanse rentebesluit bekend is.

Naast de Fed zullen ook de Bank of England, Bank of Japan, Turkse centrale bank en Norgesbank later deze week hun rentebesluit bekendmaken.

Vandaag staat de Duitse ZEW index op de agenda, evenals de Amerikaanse detailhandelsverkopen, de industriële productie, de bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van de huizenbouwers.

De olieprijzen stabiliseerden, en een vat Brentolie noteerde 0,1 procent lager op 72,71 dollar.

De rentes daalden licht aan beide kanten van de oceaan en de euro/dollar steeg licht naar 1,1134.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was UMG de koploper na het presenteren van nieuwe groeidoelen, in aanloop naar een beleggersdag vandaag in Londen. Het muziekbedrijf won 3,6 procent. Volgens ING zijn de nieuwe doelstellingen hoger dan de consensus had verwacht, maar moet vanmiddag blijken hoeveel vertrouwen het management heeft in het ook daadwerkelijk halen van die doelen.

Philips kon 1,5 procent bijschrijven en DSM-Firmenich sloot de rij met een daling van 1,4 procent. 

In de AMX won AMG opnieuw en kon 4,0 procent bijschrijven, gevolgd door Air France-KLM met een winst van 3,2 procent.

Galapagos won 0,7 procent nadat EcoR1 een groter belang meldde. CTP won 0,8 procent. Er worden via een versnelde boekprocedure 18 miljoen aandelen CTP verkocht, zo maakte persbureau Reuters maandagavond bekend.

Fagron en WDP verloren beide 0,2 procent.

In de AScX won Fastned bijna 12 procent, nadat het snellaadbedrijf bekendmaakte te zijn geselecteerd om het Londense publieke oplaadnetwerk voor elektrische auto’s uit te breiden. Bij definitief groen licht zal Fastned een joint venture vormen met Places for London om meerdere ultrasnelle oplaadhubs voor elektrische voertuigen in de Britse hoofdstad te plaatsen.

Azerion won daarnaast meer dan drie procent en Brunel kon 1,6 procent bijschrijven op 8,52 euro, ondanks een lichte koersdoelverlaging van ING van 15,50 naar 15,00 euro. Wel handhaafde ING het koopadvies voor Brunel.

NX Filtration en Avantium verloren daarentegen 1,5 en 1,8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Danone

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.