Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op hogere opening

Wall Street koerst af op hogere opening
17 sep 2024 om 14:59

 De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,4 procent in het groen.

Maandag was het nog relatief rustig, maar wist wel de Dow Jones een nieuw record op de borden te zetten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING waren maandag de volumes laag in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. “Echter, vanuit het macrofront was er positief nieuws. De inkoopmanagersindex van de regio New York is deze maand gestegen van -4,7 naar +11,5 punten. Dat is veel hoger dan de verwachte -4 punten en het hoogste niveau sinds april 2022. Alhoewel deze index nogal volatiel is, zou het goed nieuws kunnen zijn voor de ISM-inkoopmanagersindex”, aldus Wiersma.

Voordat het “main event” op woensdag plaatsvindt, hadden beleggers vanmiddag eerst nog aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die stegen in augustus met 0,1 procent, waar een kleine daling werd verwacht. Daarmee had het cijfer geen impact op de marktverwachting voor de komende renteverlaging. Die staat nog steeds op 67 procent voor een verlaging van 50 basispunten, waar dat voor het weekend nog zo’n 45 procent was. Volgens valutastrateeg Francesco Pesole van ING proberen beleggers de Fed mogelijk te beïnvloeden door de kans op een renteverlaging met 50 basispunten hoger in te schatten.

Ook zal de markt woensdagavond aandacht hebben voor de woorden van Jerome Powell die naar verwachting weer op een weegschaal worden gelegd en zal de nieuwe dot plot die samen met het rentebesluit verschijnt flink worden geanalyseerd.

Later vanmiddag staan nog de industriële productie, de bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van de huizenbouwers op de rol.

De olieprijzen stabiliseerden dinsdag. Een vat WTI-olie werd 0,1 procent duurder op 70,18 dollar.

Na de meevallende detailhandelsverkopen stegen de rentes licht aan beide kanten van de oceaan en de euro/dollar daalde licht naar 1,1124.

Bedrijfsnieuws

Intel steeg met 5,7 procent voor de openingsbel, na een winst van ruim 6 procent op maandag. Intel kondigde maandagavond laat aan dat het een miljardenovereenkomst heeft gesloten met Amazon Web Services om AI-chips te gaan produceren. Verder zei CEO Pat Gelsinger dat Intel zijn chipfabricage- en ontwerpactiviteiten verder zal afsplitsen als onderdeel van een nieuwe reeks herstructureringsmaatregelen.

Intel pauzeert ook fabrieksprojecten in Duitsland en Polen voor twee jaar en zet een productieproject in Maleisië in de wacht totdat de vraag weer aantrekt, volgens de topman. Intel bevestigde maandagavond ook dat het 3 miljard dollar aan federale financiering zal ontvangen om chips te maken voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, nadat persbureau Bloomberg dat afgelopen weekend al meldde.

Mobileye, de Israëlische ontwikkelaar van technologie voor rijhulpsystemen, steeg met 6,3 procent voorbeurs. Beleggers in het aandeel reageerden opgelucht dat Mobileye vooralsnog geen slachtoffer lijkt te worden van de transformatieplannen van Intel. Eerder deze maand meldde Bloomberg nog dat Intel opties voor zijn belang in Mobileye overwoog. Intel bezit momenteel 88 procent van Mobileye.

Het aandeel Nucor daalde ruim 2 procent nadat het waarschuwde voor een grote winstdaling in het derde kwartaal. Dit als gevolg van dalende staalprijzen en omdat het bedrijf een flinke afschrijving zal doen.

Microsoft steeg 1,8 procent voor de openingsbel nadat de softwaregigant aankondigde zijn kwartaaldividend met ongeveer 11 procent te verhogen tot 0,83 dollar per aandeel. Ook ging de raad van bestuur akkoord met een nieuw aandeleninkoopprogramma van maximaal 60 miljard dollar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag met 0,1 procent op 5.633,09 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 41.622,08 punten en scherpte daarmee zijn record aan en de Nasdaq daalde 0,5 procent op 17.592,13 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.