Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street levert winst in

Wall Street levert winst in
17 sep 2024 om 21:09

 De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond vlak, nadat de eerdere winst werd ingeleverd. Beleggers lijken te wachten op het startschot van de cyclus van renteverlaging door de Fed woensdag.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde nagenoeg vlak op 5.631,19 punten na een hogere start. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent en de Dow Jones-index daalde licht tot 41.599,11 punten.

Maandag wist de Dow Jones een nieuw record op de borden te zetten. 

De kans op een renteverlaging met 50 basispunten door de Fed woensdag wordt inmiddels op 63 procent geschat door de markt. Zo niet, dan wordt het 25 basispunten, calculeren beleggers. In het weekend was de becijferde kans op 50 basispunten nog zo’n 45 procent. Volgens valutastrateeg Francesco Pesole van ING proberen beleggers de Fed mogelijk te beïnvloeden door de kans op een renteverlaging met 50 basispunten hoger in te schatten.

“Meestal start een cyclus van renteverlaging met 50 basispunten, maar de economische omstandigheden zijn nu anders: er komt geen duidelijke recessie op ons afdenderen”, stelde Yardeni Research.  

Voordat het “main event” op woensdag plaatsvindt, hadden beleggers vanmiddag eerst nog aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die stegen in augustus met 0,1 procent, waar een kleine daling werd verwacht. 

De woorden van Jerome Powell worden woensdagavond weer op een weegschaal gelegd. Ook zal de nieuwe dot plot met renteverwachtingen die gelijktijdig met het rentebesluit verschijnt worden geanalyseerd.

In augustus stegen de detailhandelsverkopen in de VS met 0,1 procent, waar vooraf werd gerekend op een lichte daling. De industriële productie liep in dezelfde maand met 0,8 procent op, waar een plus van 0,2 procent was voorzien. “Niets van dit alles schreeuwt economische zwakte”, maar dat weerhoudt de markt er niet van om te gokken op een renteverlaging van 50 basispunten, volgens ING.

De olieprijs steeg. Een vat WTI-olie werd 1,6 procent duurder op 70,14 dollar. Brent-olie kostte 73,79 dollar, een stijging van 1,4 procent. 

De stijging zou te maken hebben met de explosie van duizenden piepers in Libanon, die werden gebruikt als communicatiemiddel door Hezbollah-strijders. Hierdoor raakten duizenden mensen gewond. Een verdere escalatie van geweld tussen Israël en Hezbollah kan de olieprijs opdrijven. 

Na de meevallende detailhandelsverkopen stegen de rentes licht aan beide kanten van de oceaan. 

De euro/dollar daalde licht naar 1,1119.

Bedrijfsnieuws

Intel steeg 2,7 procent, voortbouwend op een winst van ruim 6 procent maandag. Het halfgeleiderbedrijf kondigde maandagavond laat een miljardenovereenkomst met Amazon Web Services om AI-chips te gaan produceren. 

Amazon.com steeg 1,1 procent. 

Intel-CEO Pat Gelsinger zei dat Intel de fabricage en het ontwerpen van chips verder zal afsplitsen in een nieuwe reorganisatie. Intel pauzeert plannen voor fabrieken in Duitsland en Polen twee jaar en legt een project in Maleisië stil tot de vraag weer aantrekt, volgens de topman. Intel bevestigde maandagavond ook dat het 3 miljard dollar aan federale financiering zal ontvangen om chips te maken voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, nadat persbureau Bloomberg dat afgelopen weekend al meldde.

Mobileye, de Israëlische ontwikkelaar van ondersteund autorijden, steeg 3 procent. Beleggers in reageerden opgelucht dat Mobileye vooralsnog geen slachtoffer wordt van de transformatie van Intel. Eerder deze maand meldde Bloomberg dat Intel het belang in Mobileye overwoog af te stoten. Intel bezit momenteel 88 procent van Mobileye.

Het aandeel Nucor daalde 0,3 procent nadat het waarschuwde voor een grote winstdaling in het derde kwartaal, vanwege dalende staalprijzen en een flinke afschrijving.

Microsoft steeg 1 procent nadat de softwaregigant aankondigde zijn kwartaaldividend met ongeveer 11 procent te verhogen tot 0,83 dollar per aandeel. Ook wordt gewerkt aan een aandeleninkoopprogramma van maximaal 60 miljard dollar.  

Shopify steeg 0,6 procent na een koopadvies van Redburn Atlantic. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.