Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager gesloten

Europese beurzen lager gesloten
18 sep 2024 om 18:42

 De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 514,59 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 18.711,49 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 7.444,90 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 8.253,68 punten.

Vrijwel zeker zal de Fed vanavond de eerste renteverlaging sinds 2020 bekendmaken, maar hoe groot de stap zal zijn blijft onzeker. Handelaren lijken te rekenen op een verlaging met 50 basispunten.

“Wij verwachten een verlaging van 0,25 procent”, zei investment manager Simon Wiesma van ING. “De markt schat de kans op een verlaging met 0,5 procent op 67 procent. Voor de koersreactie vanavond maakt het wel verschil hoe groot de stap wordt, op de wat langere termijn maakt het niets uit. Het gaat om de richting, en die is omlaag”, aldus Wiersma vanochtend.

Inmiddels liggen de kansen duidelijk meer in evenwicht. Volgens de CME FedWatch Tool mikt nu 55 procent op een verlaging met 50 basispunten en 45 procent op 25 basispunten. 

Op macro-economisch vlak werd woensdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus zijn gestegen met 2,2 procent, tegen 2,6 procent in juli, De kerninflatie bedroeg 2,8 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder.

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in augustus in een stabiel tempo gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,2 procent, net als in juli. De producentenprijzen stegen daarentegen minder hard. Op jaarbasis liepen de prijzen met 0,2 procent op, tegen 0,8 procent een maand eerder.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 4 basispunten hoger op 3,690 procent, terwijl de tweejaarsrente 5 basispunten steeg tot 3,651 procent.

Brent-olie werd woensdag 0,4 procent goedkoper op 73,44 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,1120. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1121 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1113 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De risico’s voor het aandeel Commerzbank zijn meer in evenwicht nu UniCredit een belang van 9 procent heeft gekocht, stelde Barclays, dat zijn advies verhoogde van Onderwogen naar Gelijkgewogen. Het koersdoel ging van 12,00 naar 16,00 euro. Het aandeel steeg 24 procent sinds het nieuws over het belang van UniCredit, dat de opmaat kan zijn voor een overname. Commerzbank steeg 1,5 procent.

Google heeft woensdag een grote overwinning geboekt nadat het op een na hoogste gerechtshof in de EU een boete van 1,49 miljard euro schrapte. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Unie die stelde dat Google zijn dominantie als zoekmachine en verkoper van advertenties had misbruikt, waardoor andere zoekmachines moeilijk konden adverteren op Google.

De nieuwe CEO van Davide Campari-Milano stapt na enkele maanden op om persoonlijke redenen. Matteo Fantacchiotti nam in april de teugels over van de oudgediende chef Bob Kunze-Concewitz. Het aandeel daalde met 7,5 procent.

In Frankfurt won Siemens Energy 2,8 procent, BMW steeg 2,2 procent en BASF noteerde 2,4 procent hoger. BASF wil later deze maand een reeks maatregelen aankondigen om het bedrijf weer op de rit te krijgen, meldde Bloomberg.

E.ON verloor 1,2 procent en sectorgenoot RWE daalde 1,3 procent.

In Parijs won Thales 2,0 procent, Edenred daalde 1,5 procent en Pernod Ricard leverde 1,6 procent in.

Halfgeleiderreus ASML daalde in Amsterdam met 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 5.632,28 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde net als de S&P onveranderd.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Basf
    * *
  • BMW
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.