Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
18 sep 2024 om 12:18

 De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur lager, in een voorzichtige stemming in afwachting van het rentebesluit van de Fed woensdagavond.

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 515,25 punten.  De Duitse DAX boekte 0,1 procent verlies op 18.710 punten. De CAC40 in Parijs gaf een half procent prijs en de FTSE100 verloor 0,6 procent in Londen op 8.259,38 punten.

 Vrijwel zeker zal de Federal Reserve vanavond de eerste renteverlaging sinds 2020 bekendmaken, maar hoe groot de stap zal zijn blijft onzeker. Handelaren lijken zich vooralsnog achter een grotere renteverlaging van een half procent te scharen.

Centrale bankiers geven meestal de voorkeur aan kleinere stappen, maar deze keer ligt het wat ingewikkelder. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft de inflatie weten te drukken zonder de economie te smoren, maar wil vermoedelijk de zachte landing van de Amerikaanse economie nu niet door zijn vingers laten glippen.

Daarbij zal niet alleen de rentestap zelf de doorslag geven, denkt Capital.com. “De marktreactie hangt vooral af van het begeleidende commentaar en de projecties.”  

Olie werd goedkoper op berichten dat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht zijn gestegen. De novemberfuture voor een vat WTI ruwe olie daalde 1,7 procent tot 68,80 dollar en Brent-olie werd 1,6 procent goedkoper op 72,52 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1135. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1116 op de borden.

Het Britse pond steeg nadat de kerninflatie bij de Britten in augustus sterker dan verwacht steeg, in aanloop naar een rentebesluit op donderdag. “De cijfers vanochtend bevestigen praktisch dat de Bank of England de rente morgen ongemoeid moet laten”, stelde ING.

Bedrijfsnieuws

De risico’s voor het aandeel Commerzbank zijn meer in evenwicht nu UniCredit een belang van 9 procent heeft gekocht, stelde Barclays, dat zijn advies verhoogde van Onderwogen naar Gelijkgewogen. Het koersdoel ging van 12,00 naar 16,00 euro. Het aandeel steeg 24 procent sinds het nieuws over het belang van UniCredit, dat de opmaat kan zijn voor een overname. Commerzbank was een relatief sterke stijger in Frankfurt met 1,6 procent.

Google heeft woensdag een grote overwinning geboekt nadat het op een na hoogste gerechtshof in de EU een boete van 1,49 miljard euro schrapte. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Unie die stelde dat Google zijn dominantie als zoekmachine en verkoper van advertenties had misbruikt, waardoor andere zoekmachines moeilijk konden adverteren op Google.

 De nieuwe CEO van Davide Campari-Milano stapt na enkele maanden op om persoonlijke redenen. Matteo Fantacchiotti nam in april de teugels over van de oudgediende chef Bob Kunze-Concewitz. Het aandeel daalde met 5,4 procent.

Verder waren er weinig grote uitslagen.

Nordea Bank en BBVA wonnen 1,7 en 0,7 procent en BMW was een relatief sterke stijger met 1,5 procent.

Halfgeleiderreus ASML en betaalbedrijf Adyen verloren bijna 1 procent in Amsterdam en Wolters Kluwer leverde 1,5 procent in.

Ook luxe-namen als Kering en drankenbedrijf Pernod Ricard verloren ongeveer 1 procent, terwijl defensiebedrijf Thales en supermarktreus Carrefour ruim 1,5 procent meer waard werden in Parijs.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een vlakke start tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het groen.  

Wall Street bleef dinsdag dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijwel vlak op 5.634,58 punten na een hogere start. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 17.628,06 punten en de Dow Jones-index sloot vrijwel vlak op 41.606,18 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.