Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures Wall Street wijzen omhoog

Futures Wall Street wijzen omhoog
18 sep 2024 om 13:16

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen.

Beleggers maken zich op voor een zo goed als zekere renteverlaging door de Federal Reserve, de eerste sinds 2020, woensdagavond.

De vraag is of de rente met een kwart of een half procentpunt zal worden verlaagd en dat kan nog voor wat volatiliteit op de markt zorgen. “Gezien de onzekerheid die er nog is, kunnen we een behoorlijke reactie van de markt verwachten, ongeacht het besluit. Er is in de afgelopen vijftien jaar zo kort voor het rentebesluit niet eerder zoveel onzekerheid geweest als nu”, stelde Deutsche Bank. “Er zal vandaag veel geld verdiend en verloren worden.”

Handelaren lijken zich vooralsnog achter een grotere renteverlaging van een half procent te scharen.

Centrale bankiers geven meestal de voorkeur aan kleinere stappen, maar deze keer ligt het wat ingewikkelder. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft de inflatie weten te drukken zonder de economie te smoren, maar wil vermoedelijk de zachte landing van de Amerikaanse economie nu niet door zijn vingers laten glippen. Daarbij zal niet alleen de rentestap zelf de doorslag geven, denkt Capital.com. “De marktreactie hangt vooral af van het begeleidende commentaar en de projecties.”  

Economisch nieuws is er woensdag over het aantal in aanbouw genomen huizen in augustus en de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, na de opening van Wall Street.

Olie werd goedkoper op berichten dat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht zijn gestegen. De novemberfuture voor een vat WTI ruwe olie daalde 1,7 procent tot 68,80 dollar en Brent-olie werd 1,6 procent goedkoper op 72,52 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1135. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1116 op de borden.

Volgens ING kan de dollar stijgen en de euro onder 1,10 komen als de renteverlaging 25 basispunten is, met een mogelijk herstel in de dagen daarna. Een kleine renteverlaging zal waarschijnlijk gepaard gaan met een dovish boodschap, waarin Powell de deur openzet voor grotere renteverlagingen in de toekomst. Als de rente met 50 basispunten omlaag gaat en de markt dat opvat als een paniekactie van de Fed, dan kan de dollar juist dalen tegenover de euro en de Zwitserse frank, denkt ING.

Bedrijfsnieuws

BlackRock investeert met Microsoft en MGX, een investeringsbedrijf uit Abu Dhabi, in een nieuw AI-beleggingsfonds. Microsoft koerste voorbeurs 0,3 procent hoger.

Intuitive Machines heeft een contract van NASA gekregen dat tot 4,8 miljard dollar waard kan zijn. Het aandeel steeg maar liefst 41 procent.

Aandelen Tesla gaan vaak wild op en neer rond rentebesluiten van de Fed. Gemiddeld bewoog het aandeel sinds 2019 ongeveer 2,5 procent op de dag van een rentebesluit van de Fed. Voorbeurs bleek de beweging vooralsnog beperkt.

Google heeft woensdag een grote overwinning geboekt nadat het op een na hoogste gerechtshof in de EU een boete van 1,49 miljard euro schrapte. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Unie die stelde dat Google zijn dominantie als zoekmachine en verkoper van advertenties had misbruikt, waardoor andere zoekmachines moeilijk konden adverteren op Google.

Tupperware heeft faillissement aangevraagd na jaren van zwakke verkopen voor het iconische merk van afsluitbare plastic bakjes. Het aandeel koerste voorbeurs 7,5 procent lager. Dit jaar verloor het aandeel al 75 procent van zijn waarde. 

De autovakbond UAW dreigt met een staking bij Jeep-fabrikant Stellantis, onder meer omdat het bedrijf onnodig wacht met de heropening van een stilgelegde fabriek in Illinois.

Slotstanden  

Wall Street bleef dinsdag dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijwel vlak op 5.634,58 punten na een hogere start. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 17.628,06 punten en de Dow Jones-index sloot vrijwel vlak op 41.606,18 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.