Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update2: Fed verlaagt rente met 50 basispunten

Update2: Fed verlaagt rente met 50 basispunten
18 sep 2024 om 21:11

 De Federal Reserve heeft de rente, zoals verwacht, met 50 basispunten verlaagd. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate werd verlaagd naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.

Het besluit werd bijna unaniem genomen. Alleen Michelle Bowman was tegen, zij wilde liever een renteverlaging van 25 basispunten.

Dat er een renteverlaging kwam, stond al vast. Fed-voorzitter Jerome Powell bevestigde dat vorige maand tijdens zijn toespraak op het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole.

“De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen”, zei Powell toen.

In een toelichting op het besluit zei Powell woensdag dat de centrale bank zich volledig blijft richten op zijn dubbele mandaat: maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2 procent op de lange termijn. 

De renteverlaging van vandaag weerspiegelt volgens hem het vertrouwen van de centrale bank in de kracht van de Amerikaanse economie, waarbij de sterkte op de arbeidsmarkt kan worden gehandhaafd en de inflatie verder kan worden teruggedrongen.

“Onze geduldige aanpak van het afgelopen jaar heeft zijn vruchten afgeworpen: de inflatie is aanzienlijk afgenomen en de omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn verder afgekoeld en hoewel het werkloosheidspercentage is gestegen, blijft deze laag”, benadrukte Powell. 

“Te langzaam afbouwen van het restrictieve beleid kan de arbeidsmarkt en werkgelegenheid onnodig verzwakken”, voegde hij toe.

“Naarmate de economie evolueert, zal het monetaire beleid worden aangepast om onze doelstellingen zo goed mogelijk te behalen”, aldus Powell. “We zitten niet op een vooraf bepaalde koers…we blijven beslissingen nemen per vergadering”, zei hij.

Het is de eerste renteverlaging sinds 2020. In juli 2023 verhoogde de Fed de rente voor het laatst. Dit was de elfde verhoging sinds maart 2022, waarmee de rente op de hoogste stand noteerde sinds 2001.

De Fed-bestuurders zien de rente aan het einde van 2024 uitkomen op een mediaan van 4,4 procent, wat een neerwaartse bijstelling is van de prognose in juni, toen nog op 5,1 procent werd gemikt.

Ook de prognose voor 2025 werd neerwaarts bijgesteld ten opzichte van juni, van 4,1 procent naar 3,4 procent. Voor 2026 werd de prognose neerwaarts bijgesteld van 3,1 procent naar 2,9 procent.

Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,9 procent, wat een fractie hoger is dat de prognose van 2,8 procent in juni.

Inflatie

De inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 2,3 procent, wat een neerwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in juni. Toen werd nog uitgegaan van een prijsstijging van 2,6 procent.

De raming voor 2025 werd ook neerwaarts bijgesteld, van 2,3 procent naar 2,1 procent. De raming voor 2026 werd gehandhaafd op een inflatie van 2,0 procent.

Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0 procent, wat gelijk is aan de raming in juni en in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie groeit dit jaar volgens de Fed met 2,0 procent. En dat is een kleine neerwaartse bijstelling van de 2,1 procent die in juni werd voorzien.

In 2025 en 2026 bedraagt de groei naar verwachting ook 2,0 procent, wat gelijk is aan de prognoses in juni.

Over de werkloosheid werd de Fed voorzichtiger. In plaats van een werkloosheid van 4,0 procent in 2024, rekent de centrale bank nu op 4,4 procent. En volgend jaar zal dat 4,4 procent blijven, in plaats van 4,2 procent. In 2026 daalt de werkloosheid volgens de Fed naar 4,3 procent.

De euro/dollar steeg woensdagavond naar 1,1130.

Update: om toelichting Fed-voorzitter Jerome Powell toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.