Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street lager gesloten na rentebesluit

Wall Street lager gesloten na rentebesluit
18 sep 2024 om 22:09

 De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten, nadat de Fed zich van zijn agressieve kant liet zien met een renteverlaging van 50 basispunten, waardoor eerdere winsten vervlogen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent tot 5.618,26 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 41.503,10 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op 17.573,30 punten.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde de federal funds rate naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. Het besluit was niet unaniem, alleen Michelle Bowman was tegen, zij wilde liever een renteverlaging van 25 basispunten.

Volgens analist Philip Marey van Rabobank kwam de Fed met een verlaging van 50 basispunten “wat paniekerig over”. “Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?”, vroeg Marey zich af.

En de ‘dot plot’ wees vanavond op nog eens 50 basispunten aan renteverlagingen dit jaar. ‘Dat betekent dat er nog twee verlagingen volgen in november en december”’ blikte de analist van Rabobank vooruit.

De nieuwe voorspellingen van de Fed lieten tevens zien dat de Fed verwacht dat de economie dit jaar met 2 procent zal groeien en dat de werkloosheid tegen het einde van het jaar zal stijgen van 4,2 procent naar 4,4 procent en daar 18 maanden zal blijven. 

De Amerikaanse centrale bank stelde echter wel zijn prognoses voor de inflatie neerwaarts bij. Voor 2024 wordt de inflatie geraamd op 2,3 procent, wat een neerwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in juni. Toen werd nog uitgegaan van een prijsstijging van 2,6 procent. De Fed verwacht dat de inflatie pas weer in 2026 op het gewenste niveau van 2 procent zal noteren.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag rond het slot van de handel 7 basispunten hoger op 3,718 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten steeg tot 3,626 procent.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal in aanbouw genomen in de VS in augustus is gestegen met 9,6 procent tot 1,356 miljoen woningen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 4,9 procent tot 1,475 miljoen.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,28 dollar, ofwel 0,4 procent, lager op 70,91 dollar. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,1103. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1130 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1113 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de  Philadelphia Fed index, gevolgd door de bestaande woningverkopen en leidende indicatoren.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase is in gesprek met Apple over de overname van de snelgroeiende creditcardactiviteiten, nadat de techreus afgelopen jaar de banden verbrak met partner Goldman Sachs. De bank daalde 0,8 procent. Apple won 1,8 procent.

General Mills heeft in het eerste kwartaal de winst zien dalen met 14 procent, door inflatie en margedruk. Het aandeel steeg echter 0,7 procent.

BlackRock investeert met Microsoft en MGX, een investeringsbedrijf uit Abu Dhabi, in een nieuw AI-beleggingsfonds. Microsoft koerste 1,0 procent lager. BlackRock won 2,0 procent. 

Intuitive Machines heeft een contract van NASA gekregen dat tot 4,8 miljard dollar waard kan zijn. Het aandeel steeg maar liefst 56,6 procent.

Aandelen Tesla gaan vaak wild op en neer rond rentebesluiten van de Fed. Gemiddeld bewoog het aandeel sinds 2019 ongeveer 2,5 procent op de dag van een rentebesluit van de Fed. Het aandeel daalde woensdag 0,3 procent.

Google heeft woensdag een grote overwinning geboekt nadat het op een na hoogste gerechtshof in de EU een boete van 1,49 miljard euro schrapte. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Unie die stelde dat Google zijn dominantie als zoekmachine en verkoper van advertenties had misbruikt, waardoor andere zoekmachines moeilijk konden adverteren op Google. Moederbedrijf Alphabet stond 0,3 procent hoger.

Tupperware heeft faillissement aangevraagd na jaren van zwakke verkopen voor het iconische merk van afsluitbare plastic bakjes. Het aandeel koerste 57,5 procent lager. Dit jaar verloor het aandeel al 75 procent van zijn waarde.

De autovakbond UAW dreigt met een staking bij Jeep-fabrikant Stellantis, onder meer omdat het bedrijf onnodig wacht met de heropening van een stilgelegde fabriek in Illinois. Stellantis steeg 0,7 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.