Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street licht hoger richting rentebesluit

Wall Street licht hoger richting rentebesluit
18 sep 2024 om 19:37

 De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, licht hoger met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 5.644,26 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 41.660,85 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 17.671,38 punten.

Vrijwel zeker zal de Federal Reserve vanavond de eerste renteverlaging sinds 2020 bekendmaken, maar hoe groot de stap zal zijn blijft onzeker. Handelaren lijken zich vooralsnog achter een grotere renteverlaging van een half procent te scharen.

“Gezien de onzekerheid die nog steeds op de loer ligt, kunnen we een behoorlijke marktreactie verwachten, wat de beslissing ook is….Er is in de afgelopen vijftien jaar zo kort voor het rentebesluit niet eerder zoveel onzekerheid geweest als nu”, zei Deutsche Bank. “Vandaag zal er veel geld worden verdiend en verloren”, voegde de bank toe.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 3 basispunten hoger op 3,681 procent, terwijl de tweejaarsrente 4 basispunten steeg tot 3,640 procent.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal in aanbouw genomen in de VS in augustus is gestegen met 9,6 procent tot 1,356 miljoen woningen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 4,9 procent tot 1,475 miljoen.

WTI-olie werd woensdag 0,8 procent goedkoper op 69,39 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,1117. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1130 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1113 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de  Philadelphia Fed index, gevolgd door de bestaande woningverkopen en leidende indicatoren.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase is in gesprek met Apple over de overname van de snelgroeiende creditcardactiviteiten, nadat de techreus afgelopen jaar de banden verbrak met partner Goldman Sachs. De bank daalde 0,2 procent. Apple won 2,0 procent.

General Mills heeft in het eerste kwartaal de winst zien dalen met 14 procent, door inflatie en margedruk. Het aandeel steeg echter 1,2 procent.

BlackRock investeert met Microsoft en MGX, een investeringsbedrijf uit Abu Dhabi, in een nieuw AI-beleggingsfonds. Microsoft koerste 0,7 procent lager. BlackRock won 1,0 procent. 

Intuitive Machines heeft een contract van NASA gekregen dat tot 4,8 miljard dollar waard kan zijn. Het aandeel steeg maar liefst 47,9 procent.

Aandelen Tesla gaan vaak wild op en neer rond rentebesluiten van de Fed. Gemiddeld bewoog het aandeel sinds 2019 ongeveer 2,5 procent op de dag van een rentebesluit van de Fed. Het aandeel steeg woensdag 0,9 procent.

Google heeft woensdag een grote overwinning geboekt nadat het op een na hoogste gerechtshof in de EU een boete van 1,49 miljard euro schrapte. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Unie die stelde dat Google zijn dominantie als zoekmachine en verkoper van advertenties had misbruikt, waardoor andere zoekmachines moeilijk konden adverteren op Google. Moederbedrijf Alphabet stond 0,1 procent hoger.

Tupperware heeft faillissement aangevraagd na jaren van zwakke verkopen voor het iconische merk van afsluitbare plastic bakjes. Het aandeel koerste 57,5 procent lager. Dit jaar verloor het aandeel al 75 procent van zijn waarde.

De autovakbond UAW dreigt met een staking bij Jeep-fabrikant Stellantis, onder meer omdat het bedrijf onnodig wacht met de heropening van een stilgelegde fabriek in Illinois. Stellantis steeg 1,1 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.