Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: Bank of England blijft niet lang achter op de Fed

Beursblik: Bank of England blijft niet lang achter op de Fed
19 sep 2024 om 16:10

 Met het handhaven van de rente en een voorzichtige toelichting was het rentebesluit van de Bank of England donderdag compleet anders dan het besluit van de Federal Reserve woensdagavond, maar later dit jaar zal de Britse centrale bank het tempo van zijn renteverlagingen vermoedelijk weer opvoeren. Dit is de verwachting van economen van ING en andere marktvolgers.

Waar de Fed de rente gisteravond met 50 basispunten verlaagde naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent, hield de Britse bank de Bank Rate vanmiddag op 5,00 procent. Het besluit werd met 8 tegen 1 genomen, waarbij er één dissonant was die een verlaging tot 4,75 procent wilde.

Verrassend is dit niet, volgens ING, want de diensteninflatie in het VK is hoger dan die in de VS en de eurozone.

“De taal in de verklaring maakt overduidelijk dat er geen haast is om de rente te verlagen”, aldus de bank. En door een geleidelijke aanpak te beloven, “stemt de BoE in feite in met een renteverlagingen van 25 basispunten per drie maanden. Dat suggereert dat de volgende verlaging hoogstwaarschijnlijk in november zal plaatsvinden”, volgens ING.

Ook analisten van Fitch voorspellen een nieuwe renteverlaging in het VK in november, maar de geleidelijke aanpak suggereert ook “dat er weinig kans is dat de BoE de Fed zal volgen door met meer dan een kwart punt zal verlagen.”

ING denkt niet dat de versoepelingscyclus van het VK zoveel zal afwijken van die van de Fed en verwacht dat de BoE “de rente na november sneller zal verlagen”, wanneer er meer vertrouwen is in de inflatie en er voldoende consensus in het beleidscomité zal zijn om over te schakelen op opeenvolgende renteverlagingen. Dat moet leiden naar een Bank Rate van 3,25 procent aan het einde van volgende zomer, aldus ING.

Kijkend naar het totaalplaatje, dan zullen de zwakkere groeivooruitzichten in het VK ervoor zorgen dat de Britse centrale bank de rente de komende jaren waarschijnlijk vaker zal verlagen dan de Fed, denken experts van BlackRock.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.