Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: optimistische stemming in Amsterdam na rentebesluit Fed

Beursupdate: optimistische stemming in Amsterdam na rentebesluit Fed
19 sep 2024 om 11:10

 De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,3 procent op 904,23 punten.

De koerswinsten volgen op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond. Er was vooraf veel onduidelijkheid over welke stap de centrale bank zou nemen. Uiteindelijk werd het een verlaging met 50 basispunten en niet een verlaging met 25 basispunten.

“De Fed suggereert dat deze 0,5 procent proactief was, en dat het nu klaar is met verlagingen van meer dan een kwartje. Maar daar is de markt niet zo van overtuigd”, stelde investment manager Simon Wiersma van ING, wijzend op de lauwe reactie van beleggers op Wall Street na het besluit. De belangrijkste indices sloten toen lager.

Volgens analist Philip Marey van Rabobank kwam de Fed met een verlaging van 50 basispunten “wat paniekerig over”.

“Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?”, vroeg Marey zich af.

Beleggers vreesden vooral dat de matige staat van de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt reden waren dat de Fed de rente niet met 25 maar met 50 basispunten verlaagde, en dat zorgde voor druk op Wall Street.

“De focus van de Fed op het bereiken van een zachte landing, gecombineerd met haar herziene verwachtingen van de neutrale rente, heeft meer onzekerheid aan de markten toegevoegd”, opperde strateeg Charu Chanana van Saxo Bank. “Het was de eerste keer in jaren dat de markt onzeker was over of de Fed zou kiezen voor een verlaging van 25 of 50 basispunten.”

Vanochtend staan alle seinen evenwel overtuigend op groen. De Aziatische beurzen sloten vanochtend fors hoger en naast de AEX vonden ook andere Europese beurzen de weg omhoog. Wall Street lijkt bovendien een groene opening tegemoet te gaan.

“Blijkbaar helpt het soms om er een nachtje over te slapen”, concludeerde Wiersma.  

Vanmiddag gaat de aandacht vooral uit naar het rentebesluit van de Bank of England, waarvoor geen aanpassingen verwacht worden. Ook staat de Philadelphia Fed-index op de rol.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1169. De olieprijzen stegen met ruim twee procent.

Stijgers en dalers

Onder de vele groengekleurde hoofdaandelen wonnen Besi, Adyen, Prosus en ArcelorMittal 3 tot 4 procent. ABN AMRO noteerde 1,4 procent in het rood.

In de AMX wonnen AMG en Air France-KLM 5 tot 6 procent. Inpost leverde 0,8 procent in en Vopak daalde met 0,9 procent.

In de AScX won Sif 6,1 procent. Accsys daalde 0,3 procent, na de bekendmaking dat het bedrijf stopt met de bouw van een nieuwe Tricoya-fabriek in het Britse Hull. Avantium verloor 3,4 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Basf

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.