Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Bank of England handhaaft rente

Update: Bank of England handhaaft rente
19 sep 2024 om 13:27

 De Bank of England heeft de rente donderdag ongemoeid gelaten, hetgeen ook werd voorzien. Dit bleek uit het rentebesluit van de Britse centrale bank.

Begin augustus verlaagde de BoE de Bank Rate nog van 5,25 naar 5,00 procent. Op dat niveau bleef de rente donderdag staan.

De stemverhouding was 8 tegen 1 om de rente te handhaven. Eén beleidsmaker wilde de rente verlagen naar 4,75 procent.

Verder stemde het volledige beleidscomité van de BoE donderdag in met het plan om de obligatie-opkopen onder de Asset Purchase Facility in de komende 12 maanden met 100 miljard Britse pond af te bouwen tot 558 miljard pond. Dit werd ook verwacht.

De centrale bank wees er donderdag op dat er sinds het rentebesluit in augustus, waarbij de Bank Rate met 25 basispunten werd verlaagd, weinig nieuwe economische data zijn verschenen die van invloed zijn op de vooruitzichten die in augustus werden gedeeld.

“Bij gebrek aan wezenlijke ontwikkelingen blijft een geleidelijke aanpak van het opheffen van de beleidsrestricties gepast. Het monetaire beleid zal voldoende restrictief moeten blijven totdat de risico’s voor een duurzame terugkeer van de inflatie naar de doelstelling van 2 procent op de middellange termijn verder zijn afgenomen”, zei de BoE donderdag.

Woensdag werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in augustus stabiel is gebleven op 2,2 procent. De diensteninflatie, voor de centrale bank een belangrijke graadmeter, liep op van 5,2 naar 5,6 procent. Economen van ING wezen echter op hogere prijzen voor bijvoorbeeld vakanties, huren en vliegtickets; categorieën die voor de centrale bank minder relevant zijn bij het nemen van monetaire beleidsbeslissingen.

In november komt de BoE met nieuwe vooruitzichten en heeft het in de tussentijd een pakket aan actuele economische data verzameld. Marktkenners, waaronder van ING, gaan ervan uit dat de rente dan verder zal worden verlaagd.

“In combinatie met de aanhoudende afkoeling van de Britse arbeidsmarkt, denken wij dat de brede consensus binnen de BoE zal verschuiven in de richting van snellere renteverlagingen gedurende de winter. Wij verwachten vanaf november opeenvolgende renteverlagingen, waardoor de Bank Rate volgende zomer zal zijn gedaald naar 3,25 procent”, aldus ING.  

De pond/dollar koers noteerde rond het besluit 0,6 procent hoger op 1,3291. De greenback stond al onder druk na het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond, toen de rente met 50 basispunten werd verlaagd. De koersreactie op het Britse rentebesluit was beperkt.

Update: om aanvullende informatie en commentaar toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.