Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Euforie op Damrak na renteverlaging Fed van korte duur

Euforie op Damrak na renteverlaging Fed van korte duur
20 sep 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is vrijdag behoorlijk lager geëindigd en verspeelde daarmee zijn weekwinst. De AEX daalde met 1,2 procent op een slot van 897,55 punten. Op weekbasis daalde de index licht, nadat er donderdag nog een winst van een procent in het verschiet lag.

Van de euforie die volgde na de renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve, was vandaag niets over. En dat terwijl de Dow Jones index en S&P 500 donderdag nog nieuwe records bereikten, net als de Duitse DAX. De AEX is voorlopig nog een stuk verwijderd van zijn all time high van bijna 945 punten.

Volgens Bank of America dreigt een aandelenbubbel na de “jumbo” renteverlaging door de Fed. Hoewel de renteverlaging een “bijna onweerstaanbare” situatie voor aandelen creëert, omdat de verwachtingen voor een dubbelcijferige winstgroei in 2025 gepaard gaan met verwachtingen voor veel lagere leenkosten, moeten beleggers goed nadenken of ze de rally willen volgen, waarschuwde de Amerikaanse bank.

Naast het feit dat de optie-expiratie vrijdag voor de nodige volatiliteit zorgde, werd het sentiment in Europa ook niet geholpen door de winstwaarschuwing van Mercedes-Benz. De verlaging komt nadat BMW vorige week met een soortgelijk bericht kwam. Ondertussen dreigt het noodlijdende Volkswagen 30.000 banen te schrappen, schreef het Duitse Manager Magazin donderdag. Berlijn zou overwegen om Volkswagen te helpen.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild blijft de Europese autosector lijden en is het noodzakelijk dat de productiviteit in de EU wordt verhoogd.  

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in augustus opnieuw met 0,8 procent zijn gedaald. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk stegen in augustus met 1,0 procent, na een groei van 0,7 procent in juli.

Franse ondernemers waren in september iets positiever over de economie. De index voor het vertrouwen verbeterde van 97 naar 98. Verder verbeterde het consumentenvertrouwen in de eurozone van -13,4 naar -12,9.

De euro/dollar handelde vrijdag licht lager op 1,1158, maar is op weekbasis 0,7 procent gestegen na de grote renteverlaging van de Fed. De Japanse yen kwam onder druk te staan na het rentebesluit van de Bank of Japan en vooral de daaropvolgende toelichting van voorzitter Kazuo Ueda, die zei dat de inflatierisico’s zijn afgenomen.

De Japanse centrale bank handhaafde vrijdag conform de verwachting de rente, net als de Chinese collega’s. De yen daalde ten opzichte van de dollar tot 144,21.

De obligatierentes stegen licht, terwijl de olieprijzen tot een procent daalden.

Stijgers en dalers

KPN was vrijdag een van de weinige stijgers in de AEX. Het aandeel won 0,5 procent. Ook andere defensieve waarden, zoals RELX, KPN, DSM-Firmenich en Unilever sloten nipt in het groen. ABN AMRO ging aan kop met een winst van 0,8 procent. ING steeg fractioneel.

Halfgeleideraandelen ASML, Besi en ASMI verloren respectievelijk 4,2, 4,6 en 5,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een adviesverlaging voor ASML van Morgan Stanley, dat het aandeel van zijn kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde. Ook het koersdoel van ASMI ging omlaag.

JDE Peet’s leverde in de Midkap 7,8 procent in. De koffie- en theeproducent zei vrijdag in een interview met de Financial Times dat als de nieuwe ontbossingswet van de EU niet met minstens een jaar wordt uitgesteld, het bedrijf tijdelijk landen uit zijn toeleveringsketen zou kunnen schrappen vanwege de onzekerheid over hun naleving van de regels.

Eurocommercial was de enige stijger in de AMX, met een plus van 1,0 procent. Verder leverde Alfen 5,9 procent in.

Sif deed goede zaken in de AScX. Het aandeel steeg met 1,4 procent. Sligro leverde door een ex-dividendnotering 5,9 procent in. Zonder dit effect daalde het aandeel circa 3 procent.

Vastned won 0,6 procent. Bert Meulman en Jan Niessen hebben hun belangen in Vastned verder uitgebreid. Meulman meldde een belang van 9,74 procent. De vorige melding, in oktober 2023, liet nog een belang zien van 8,46 procent. Bij Niessen steeg het belang van 3,01 naar 4,28 procent. Ook ICAMAP Real Estate Securities Fund meldde een verhoging van het belang in Vastned. Hier ging het om een verhoging van 3,71 procent naar 4,04 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot een half procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Bayer
    * *
  • Boeing
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • LVMH
    * *
  • Medtronic
    * *
  • PORT20
    * *
  • Zoom Video
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.