Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs fractioneel lager gesloten

Olieprijs fractioneel lager gesloten
20 sep 2024 om 20:58

 De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag fractioneel lager gesloten, maar sloot op weekbasis fors hoger, aangewakkerd door het besluit van de Federal Reserve om een de rente fors te verlagen en vanwege een hernieuwde toename van de spanningen in het Midden-Oosten. 

WTI sloot op weekbasis 4,76 procent hoger, nadat de Fed de rente woensdag met 50 basispunten verlaagde, waardoor de zorgen over een ‘harde’ economische landing zijn afgenomen.

Ondertussen droeg ook de angst voor een breder conflict in het Midden Oosten bij aan de winst. De door Iran gesteunde Hezbollah gaf Israël de schuld van de pagerexplosies in Libanon op dinsdag, waarbij 2.800 mensen gewond raakten, waaronder de Iraanse ambassadeur in Libanon,  en 12 mensen omkwamen. Woensdag volgden explosies van portofoons en andere apparaten die door de groep werden gebruikt. Hezbollah heeft gezworen om terug te slaan.

“De olieprijzen werden deze week van twee kanten opgestuwd: enerzijds verlaagde de Fed zijn belangrijkste rentetarief meer dan de markt had verwacht, waardoor de hoop ontstond dat een scherpe daling van de vraag naar olie in de VS zou worden voorkomen”, zei grondstoffenanalist Barbara Lambrecht van Commerzbank.

“Anderzijds is de situatie in het Midden-Oosten verder geëscaleerd, waardoor de geopolitieke risicopremie is gestegen. Een verdere verslechtering van de situatie zou de prijzen ongetwijfeld nog verder kunnen opdrijven”, aldus Lambrecht.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,03 dollar, ofwel 0,04 procent, lager op 71,92 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.