Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Damrak schiet niks op met grote renteverlaging Fed

Update: Damrak schiet niks op met grote renteverlaging Fed
21 sep 2024 om 12:06

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week maar kortstondig een impuls gekregen van de grote renteverlaging van 50 basispunten die de Federal Reserve doorvoerde. Op een slot van 897,55 punten op vrijdag verloor de AEX op weekbasis 0,2 procent, nadat de index donderdag nog op koers lag voor een weekwinst van rond een procent. Met een slotstand van 899,60 punten vorige week vrijdag, won de hoofdindex toen nog 2,3 procent op weekbasis.

Dat er een renteverlaging zou komen, had voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole al aangekondigd, maar over de omvang ervan heerste in aanloop naar het besluit veel onzekerheid.

Lang leek de markt uit te gaan van 25 basispunten, maar aan het einde van vorige week schoot de kans op een verlaging van 50 basispunten omhoog. In de dagen voor het Amerikaanse rentebesluit zelfs naar meer dan 60 procent.

Volgens valutastrateeg Francesco Pesole van ING probeerden beleggers de Fed mogelijk te beïnvloeden door de kans op een renteverlaging met 50 basispunten hoger in te schatten.

Of dat de reden is dat de Fed de rente inderdaad met 50 punten verlaagde, is de vraag, maar feit blijft dat de centrale bank een grotere renteverlaging doorvoerde dan menigeen verwachtte en wellicht ook dan nodig was.

“Wat paniekerig”, oordeelde marktanalist Philip Marey van Rabobank. “Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?”

Marey wees ook op de ‘dot plot’, die nog eens 50 basispunten aan renteverlagingen voorspelt voor dit jaar. “Dat betekent dat er nog twee verlagingen volgen in november en december”, aldus de analist van Rabobank.

Volgens Charu Chanana, hoofd FX-strategie bij Saxo Bank, verliezen de Fed-projecties aan betekenis. “Eerder dit jaar suggereerde de mediane prognose drie renteverlagingen voor 2024, maar in juni was dit verschoven naar slechts één verlaging van 25 basispunten. Toch leverde de Fed binnen zes weken niet alleen een verlaging van 50 basispunten, maar voorspelde ze ook nog eens 50 basispunten aan versoepeling tegen het einde van het jaar.”

De focus van de Fed op het bereiken van een zachte landing, gecombineerd met haar herziene verwachtingen van de neutrale rente, “heeft meer onzekerheid aan de markten toegevoegd”, volgens Chanana.

Die onzekerheid was net na het rentebesluit al merkbaar op Wall Street, maar het duurde niet lang voor de stemming omsloeg naar euforie op mondiale financiële markten, met nieuwe all time highs voor onder meer de S&P, Dow en Duitse DAX. De AEX kwam niet in de buurt van zijn all time high van 945 punten.

De euforie van donderdag was vrijdag echter alweer verdwenen. Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano hebben beleggers moeite om “de bazooka van de Fed” te interpreteren. De aanloop naar verkiezingen in de VS is doorgaans een wat lastige periode voor aandelen, aldus Van Zeijl. Maar als die zijn geweest en de renteverlagingen meer tractie krijgen lijkt de weg naar boven die van de minste weerstand, denkt de analist.

In Europa kwam Mercedes-Benz aan het einde van de week met een winstwaarschuwing, waar BMW dat vorige week al deed. Ook Volkswagen staat flink onder druk. Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild blijft de Europese autosector lijden en is het noodzakelijk dat de productiviteit in de EU wordt verhoogd. Brancheorganisatie ACEA meldde afgelopen week nog dat de Europese autoverkopen in augustus met ruim 18 procent zijn gedaald.

Met het handhaven van de rente en een voorzichtige toelichting was het rentebesluit van de Bank of England afgelopen week compleet anders dan het besluit van de Fed, maar later dit jaar zal de Britse centrale bank het tempo van zijn renteverlagingen vermoedelijk weer opvoeren. Dit is de verwachting van economen van ING en andere marktvolgers.

De BoE handhaafde conform de verwachting de rente op 5,00 procent. Ook de centrale banken uit Noorwegen en Turkije lieten hun rentes ongemoeid, net als die uit Japan en China.

“De taal in de verklaring maakt overduidelijk dat er geen haast is om de rente te verlagen”, zei ING over het Britse rentebesluit. Maar de versoepelingscyclus van het VK zal uiteindelijk niet zoveel afwijken van die van de Fed, denkt de bank. ING verwacht dat de BoE “de rente na november sneller zal verlagen”, wanneer er meer vertrouwen is in de inflatie en er voldoende consensus in het beleidscomité zal zijn om over te schakelen op opeenvolgende renteverlagingen. Dat moet leiden tot een Bank Rate van 3,25 procent aan het einde van volgende zomer, volgens ING.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1157 en steeg op weekbasis 0,7 procent na de grote renteverlaging van de Fed. De Japanse yen kwam richting het weekend onder druk te staan na het rentebesluit van de Bank of Japan en vooral de daaropvolgende toelichting van voorzitter Kazuo Ueda, die zei dat de inflatierisico’s zijn afgenomen, zagen analisten van MUFG Bank.

De olieprijzen stegen met 2 tot 3 procent op weekbasis. Voor de oliemarkten stond de week in het teken van matige Chinese macrodata, die de zorgen over de olievraag actueel houden, maar ook het Amerikaanse rentebesluit en de snel oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah.

Zowel de Chinese fabrieksproductie, de detailhandelsverkopen als de investeringen in augustus bleven achter bij de verwachtingen. De werkloosheid in de steden steeg daarnaast naar het hoogste punt in zes maanden, terwijl de Chinese huizenprijzen op jaarbasis onder druk stonden, met de grootste daling in negen jaar.

“Met dit soort gegevens is de beoogde BBP-groei van 5 procent een fata morgana”, volgens Frank Vranken, die zich afvraagt waarom Beijing niet ingrijpt, zij het via monetair of fiscaal beleid.

Stijgers en dalers

Adyen was afgelopen week koploper in de AEX, met een winst van 5,5 procent. Jefferies bleef positief over het aandeel. Verder werd bekend dat Adyen het betaalplatform en netwerk van Nayak voor het opladen van elektrische auto’s opneemt in zijn wereldwijde betaalplatform.

Voor halfgeleideraandelen was het een beweeglijke week, die toch eindigde met verliezen. ASMI en Besi daalden met 1,0 en 1,4 procent op weekbasis, terwijl ASML 2,4 procent moest prijsgeven. Barclays kwam met een sectorrapport, waarin het de koersdoelen voor ASML en Besi verlaagde maar wel het Overwogen advies op beide aandelen handhaafde. Het koersdoel voor ASMI ging omhoog, maar het advies bleef Gelijkgewogen.

Degroof Petercam kwam eveneens met koersdoelverlagingen. In zijn rapport “Don’t Believe the AI’pe” stelde analist Michael Roeg dat ASML het meest gaat profiteren van de investeringen in de sector en dus bleef het koopadvies staan. ASMI en Besi hebben een Houden advies bij Degroof Petercam. Deutsche Bank verlaagde afgelopen week het koersdoel op ASML, maar wel met behoud van het koopadvies.

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees verder op een adviesverlaging voor ASML van Morgan Stanley, dat het aandeel van zijn kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde. Ook het koersdoel van ASMI ging omlaag.

De defensieve aandelen DSM-Firmenich en Heineken behoorden afgelopen week tot de grootste dalers in de AEX, met minnen van 3,3 en 4,0 procent op weekbasis. KPN verloor 2,7 procent.

Het aandeel Universal Music Group daalde afgelopen week met 3,6 procent, na het presenteren van nieuwe groeidoelen die volgens ING meevielen. UBS noemde de doelen ambitieuzer dan voorzien.

Arcadis daalde op weekbasis met 2,7 procent in de AMX. Heineken heeft Arcadis, NIRAS en RoyalHaskoningDHV ingeschakeld om de bierbrouwer te helpen met zijn doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul in 2030.

OCI verloor afgelopen week 3,3 procent, na een adviesverlaging van Degroof Petercam. Volgens Degroof valt de netto verkoopopbrengst van de methanolactiviteiten tegen. Kredietbeoordelaar S&P kwam met een negatieve outlook voor de kredietrating, wat het risico van een verlaging met zich meebrengt. S&P zou de kredietstatus van OCI met één of meerdere stappen kunnen verlagen als de Fertiglobe transactie wordt afgerond en er meer duidelijkheid komt over de toekomstige strategie van OCI.

JDE Peet’s leverde op weekbasis 10,5 procent in. De koffie- en theeproducent zei vrijdag in een interview met de Financial Times dat als de nieuwe ontbossingswet van de EU niet met minstens een jaar wordt uitgesteld, het bedrijf tijdelijk landen uit zijn toeleveringsketen zou kunnen schrappen vanwege de onzekerheid over hun naleving van de regels.

AMG was de duidelijke koploper in de Midkap, met een plus van 8,5 procent op weekbasis. Air France-KLM won afgelopen week 6,8 procent.

In de AScX was het aandeel van Sif afgelopen week zeer in trek, met een winst van 17,1 procent.

Bij de kleine aandelen ging Fastned op weekbasis 6,2 procent hoger. Fastned is geselecteerd om het Londense publieke oplaadnetwerk voor elektrische auto’s uit te breiden. Verdere details worden in de komende weken bekendgemaakt.

Verder stegen bouwers Heijmans en BAM 3,9 en 5,6 procent op weekbasis, terwijl NX Filtration 7,4 procent daalde en Ebusco afgelopen week 7,5 procent liet gaan.

Update: om in headline aan te geven dat de AEX op weekbasis licht is gedaald.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers OCI

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.