Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen hoger

Europese beurzen openen hoger
23 sep 2024 om 07:01

 De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 87 punten voor de Duitse DAX, een plus van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 55 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, waarbij de markt het grootste deel van de winst van de vorige sessie teruggaf, terwijl beleggers nog steeds druk zijn met het verwerken van het Fed-rentebesluit en het te verwachten pad van verdere renteverlagingen.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat beleggers uitgaan van een sneller rentepad [van 75 basispunten] dan de Fed [die rekent op 50 basispunten] voor de rest van dit jaar.

“Dat lijkt ons wat ambitieus, maar we gaan het zien. Waar het om gaat is de richting van de beweging, en die is omlaag. De volgende rentestappen zullen ook omlaag zijn. De volatiliteit zal met enige regelmaat sterk toenemen, maar dat hoort ook bij het beursleven. Zolang de Amerikaanse economie goed blijft draaien, maken wij ons geen grote zorgen over het beleid van de Fed. Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten positief en maken we ons nog weinig zorgen”, zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in september licht is verbeterd. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg van -13,4 in augustus naar -12,9 deze maand.  

De Duitse producentenprijzen zijn in augustus op jaarbasis gedaald met 0,8 procent, terwijl op maandbasis sprake was van een stijging met 0,2 procent.

Het vertrouwen van Franse ondernemers in de economie is in september licht gestegen. De index voor het vertrouwen steeg van 97 naar 98 in september.

De Britse detailhandelsverkopen zijn in augustus op maandbasis gestegen met 1,0 procent en op jaarbasis met 2,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Mercedes-Benz heeft de vooruitzichten voor dit jaar verlaagd, als gevolg van een verdere verslechtering van het macro-economische klimaat, met name in China. Het aandeel verloor vrijdag 6,8 procent in Frankfurt. Porsche AG verloor 5,5 procent, BMW daalde met 3,3 procent en Volkswagen ging 3,2 procent achteruit.

Ook in Parijs stonden de aandelen van autofabrikanten onder druk. Renault daalde met 2,6 procent en Stellantis verloor 3,4 procent.

E.ON, donderdag nog de gebeten hond op een positieve Duitse beurs, wist vrijdag met 0,6 procent te herstellen. Ook Deutsche Telekom wist richting het weekend licht te stijgen, na het verlies gisteren. Het aandeel won 0,2 procent.

In Parijs noteerde Engie 1,5 procent hoger. STMicroelectronics verloor 4,9 procent. Edenred daalde met 4,5 procent.

Halfgeleideraandelen beleefden ook in Amsterdam een moeilijke dag, met verliezen van 4,2 tot 5,0 procent voor ASML, Besi en ASMI. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een adviesverlaging voor ASML van Morgan Stanley, dat het aandeel van zijn kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde. Ook het koersdoel van ASMI ging omlaag.

In Brussel ging UCB aan kop met een winst van 1,7 procent, terwijl Umicore onderaan bungelde met een verlies van 7,2 procent.

Euro STOXX 50          4.871,54 (-1,5%)
STOXX Europe 600       514,26 (-1,4%)
DAX                    18.720,01 (-1,5%)
CAC 40                 7.500,26 (-1,5%)
FTSE 100               8.229,99 (-1,2%)
SMI                    11.934,07 (-1,0%)
AEX                    897,55 (-1,2%)
BEL 20                 4.215,59 (-0,9%)
FTSE MIB               33.762,25 (-0,8%)
IBEX 35                11.753,30 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten, waarbij van de euforie na de renteverlaging door de Fed weinig over was.

Aandelen stegen donderdag toen bij beleggers het besef indaalde dat de ‘herijking’ van de rentetarieven door Fed-voorzitter Jerome Powell de Amerikaanse economie naar een zachte landing zou leiden, na de ergste inflatie in veertig jaar.

Strateeg Michael Harnett van Bank of America denkt dat de forse renteverlaging het risico met zich meebrengt dat er een potentiële zeepbel op de aandelenmarkt ontstaat. Om dit te vermijden pleit de strateeg ervoor om obligaties en goud te kopen in plaats van toe te geven aan de druk om de rally na te jagen.

Intussen probeert de markt in te schatten wat het pad van verdere renteverlagingen van de Fed zou kunnen zijn. Daarbij wordt met name gekeken naar de arbeidsmarkt. TD Securities zei dat de markt mogelijk minder verlagingen in 2024 zal inprijzen als arbeidsdata relatieve stabiliteit blijven vertonen, nadat donderdag bekend werd dat het aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering in de VS vorige week is gedaald.

Santander zei: “De arbeidsmarkt is de afgelopen maanden merkbaar afgekoeld, aangezien het tempo van nieuwe aanwervingen aanzienlijk is afgenomen en het werkloosheidspercentage is gestegen. Echter, het aantal ontslagen blijft historisch laag, een punt dat voorzitter Powell benadrukte in zijn persconferentie.”

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 1 basispunt hoger op 3,726 procent, terwijl de tweejaarsrente met 3 basispunten daalde tot 3,574 procent.

Daarnaast liepen vrijdag tijdens de zogeheten ’triple witching’ optiecontracten af die gekoppeld zijn aan meer dan 5 biljoen dollar aan aandelen, indexopties en futures.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,03 dollar, ofwel 0,04 procent, lager op 71,92 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs 4,76 procent hoger.

Op macro-economisch vlak staat maandag in de VS slechts de Chicago Fed index op de agenda.

Bedrijfsnieuws

FedEx daalde 15,2 procent, nadat het logistieke bedrijf donderdagavond kwartaalcijfers rapporteerde. Die kwamen ruim onder de schattingen van Wall Street uit. Ook verlaagde FedEx de outlook voor dit boekjaar.

Nike kondigde aan dat CEO John Donahoe op 13 oktober met pensioen gaat, na bijna vijf jaar leiding te hebben gegeven. Donahoe wordt vervangen door bedrijfsveteraan Elliott Hill, die in 2020 met pensioen ging. Het aandeel won 6,8 procent.

Lennar rapporteerde over het afgelopen kwartaal een meevallende winst. En de stap van de Fed om de rente te verlagen zal volgens Lennar de vraag naar woningen doen toenemen. Desondanks daalden de aandelen van de huizenbouwer vrijdag met 5,3 procent.

Trump Media & Technology Group daalde met 7,8 procent. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump, de grootste houder van aandelen in Trump Media, en andere aandeelhouders van het eerste uur zullen vanaf vrijdag aandelen kunnen verkopen, wanneer de lock-up periode afloopt. Trump heeft gezegd dat hij niet van plan is aandelen te verkopen.

Bank of America daalde met 1,5 procent nadat Warren Buffett’s Berkshire Hathaway de afgelopen dagen de verkoop van de aandelen hervatte en voor ongeveer 900 miljoen dollar aan aandelen Bank of America verkocht. Hierdoor is zijn belang in de bank teruggebracht tot 34 miljard dollar, ofwel 10,8 procent van de uitstaande aandelen.

MillerKnoll daalde 14,5 procent nadat de winsten en omzet over het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten hadden gemist en het kantoormeubelbedrijf zwakke prognoses voor het tweede kwartaal had afgegeven.

Constellation Energy steeg 22,3 procent, nadat het bedrijf een overeenkomst tekende met Microsoft. Constellation zal de onbeschadigde reactor op Three Mile Island, de locatie van het ergste nucleaire ongeval in de Amerikaanse geschiedenis, opnieuw opstarten en de opgewekte stroom aan de softwaregigant verkopen.

S&P 500 index              5.702,55 (-0,2%)
Dow Jones index            42.063,36 (+0,1%)
Nasdaq Composite           17.948,32 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het groen.

Nikkei 225                     37.723,91 (+1,5%)
Shanghai Composite      2.756,39 (+0,7%)
Hang Seng                    18.359,38 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1163. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1166 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1138 op de borden.

USD/JPY Yen   144,24
EUR/USD Euro  1,1163
EUR/JPY Yen   161,02

MACRO-AGENDA:
06:30 Economische groei – Tweede kwartaal 2e raming (NL)
06:30 Prijzen bestaande koopwoningen – Augustus (NL)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex – September (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex – September (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex – September (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex – September (VK)
14:30 Chicago Fed index – Augustus (VS)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex – September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.