Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen verdeeld rond lunchtijd

Europese beurzen verdeeld rond lunchtijd
23 sep 2024 om 12:07

 De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond lunchtijd verdeeld, na een ochtend met tegenvallende PMI-data uit de eurozone die de speculatie over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank in oktober zullen aanwakkeren.

De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,1 procent tot 514,77 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,4 procent op 18.784,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,4 procent bij een stand van 7.473,15 punten. De Britse FTSE noteerde vrijwel vlak op 8.231,04 punten.

Inkoopdata toonden vanochtend een fractionele groei van de dienstensector in de eurozone in de maand september, terwijl de industrie verder kromp. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde daarmee van 51,0 tot 48,9.

“De eurozone beweegt richting stagnatie”, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Olympische Spelen in Parijs zorgden voor een tijdelijk opleving, aldus De la Rubia, maar dat was in september alweer voorbij.

Maar de econoom wees ook op het feit dat de inflatie verder afkoelt, hetgeen welkom nieuws zal zijn voor de ECB.

“Tel daarbij op de dieper wordende recessie in de verwerkende industrie en de bijna-stagnatie van de dienstensector, en de mogelijkheid van nog een renteverlaging in oktober zou heel goed op tafel kunnen liggen, ook al is dit nog niet de verwachting van de markt”, aldus De la Rubia.

Uit de afzonderlijke inkoopmanagersindices bleek dat de dienstensector in Duitsland in september minder hard is gegroeid, terwijl de industrie harder kromp. De samengestelde index daalde zo van 48,4 naar 47,2.

In Frankrijk was de opleving door de Olympische Spelen van korte duur: de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector daalde van 53,1 tot 47,4.

Uit China kwam vanochtend het nieuws dat de centrale bank de 14-daagse repo-rente heeft verlaagd van 1,95 naar 1,85 procent.

“Dat is op zich niet voldoende om de kwakkelende economie vlot te trekken, maar er zou wel eens meer in het vat kunnen zitten: morgen volgt er een zeldzame toespraak over de economische vooruitzichten”, merkte marktanalist Bas van Geffen van Rabobank op.

De euro/dollar handelde op 1,1098, terwijl WTI-olie rond de 71,00 dollar kostte.

Bedrijfsnieuws

In Parijs ging Air Liquide aan kop met een plus van 1,2 procent, terwijl Stellantis 0,8 procent won. Edenred leverde 5,8 procent in.

RWE was koploper in de Duitse DAX, met een winst van 2,6 procent. Beiersdorf en Vonovia wonnen 1,3 procent.

In Frankfurt stond Commerzbank onder druk. Het aandeel daalde met 5,1 procent nadat de Duitse regering meldde dat het overheidsbelang in de bank voorlopig niet wordt verkocht, waardoor een mogelijke fusie met de Italiaanse bank UniCredit vertraging kan oplopen. UniCredit verloor 2,0 procent.

“We geloven dat met deze verklaring, die niet echt nodig was gezien de lock-up van 90 dagen, het Duitse agentschap van financiën duidelijk heeft gemaakt dat het een onafhankelijke Commerzbank steunt”, stelde Anke Reingen van RBC Capital Markets. Een fusie met UniCredit hoeft niet van de baan te zijn, maar op de korte termijn wordt die wel minder waarschijnlijk, volgens de analist.

Deutsche Bank leverde 1,3 procent in en Société Générale daalde zelfs met 3,9 procent. BNP Paribas, ING en KBC leverden 3,1, 2,0 en 0,8 procent in. BNP Paribas neemt de private banking-activiteiten van HSBC in Duitsland over.

Ageas stond ook onder druk in Brussel in aanloop naar een beleggersdag later op de dag. De nieuwe doelstellingen die de verzekeraar alvast presenteerde, zijn volgens ING aan de voorzichtige kant. Het aandeel daalde met 0,6 procent.

UCB deed wel goede zaken in de Bel20, met een plus van 2,3 procent, nadat de Amerikaanse toezichthouder drie nieuwe indicaties van Bimzelx goedkeurde. Voor KBC Securities was dit reden om het advies voor UCB te verhogen naar Accumuleren en het koersdoel naar 168 euro.

In Amsterdam was Besi de gebeten hond na een negatief analistenrapport. Het aandeel daalde met 3,9 procent. ASML won wel 0,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lichtgroene opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd tot 0,3 procent hoger, net als Nasdaq-futures. Vrijdag sloot de Dow Jones index met een nieuw record en vooralsnog lijkt de index zijn opwaartse beweging ook maandag een vervolg te geven.

De Dow Jones index sloot vrijdag met een plus van 0,1 procent op 42.063,36 punten. De S&P 500 index daalde toen met 0,2 procent tot 5.702,55 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 17.948,32 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.