Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag in het groen

AEX start handelsdag in het groen
24 sep 2024 om 07:49

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong bijna een half procent in het groen. 

Maandag startte de AEX de handelsweek al met een winst van 0,7 procent op een slotstand van 903,47 punten. 

Het was vanochtend feest op de Chinese beurzen na nieuwe stimuleringsmaatregelen van de centrale bank. De Hang Seng index in Hongkong koerste vanochtend maar liefst 3,9 procent hoger, terwijl de Shanghai Composite 3,6 procent won. De andere Aziatische hoofdbeurzen bleven dichter bij huis. 

Chinese beleggers reageerden enthousiast op een zeldzame persconferentie van de People’s Bank of China. Voorzitter Pan Gongsheng kondigde vanochtend een pakket aan nieuwe stimuleringsmaatregelen aan om de economische groei aan te jagen.

Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde Pan vanochtend onder meer een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan. Ook hoeven Chinezen die een tweede huis kopen minder aan te betalen.

De Chinese tienjarige rente noteerde vanochtend kortstondig onder de 2,0 procent. Dat is het laagste niveau ooit. 

De Amerikaans olie-future koerste vanochtend 1,2 procent hoger naar 71,21 dollar per vat. 

De Europese beurzen vonden maandag nog voorzichtig de weg omhoog, met een winst van 0,3 procent voor de Euro Stoxx 50, ondanks tegenvallende inkoopmanagersindices, die de zorgen over de economische groei in het euroblok aanwakkerden. 

In Duitsland vertraagde de groei in september in de dienstensector, terwijl de krimp in de industrie toenam. In Frankrijk sloeg de groei in de dienstensector om naar krimp, nu de meewind van de Olympische Spelen is gaan liggen.

De tegenvallende data voeden volgens econoom Bert Colijn van ING de zorgen over de groei in de muntunie, terwijl de zorgen over de inflatie afnemen. Hierdoor neemt wel de kans op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank in oktober toe.

Volgens analist Luc Aben van Van Lanschot Kempen kijken beleggers voor inspiratie vooral naar Amerika. “De ontwikkeling van de aandelenmarkten in de komende weken hangt voornamelijk af van hoe de Amerikaanse economie zich verder ontwikkelt.” De Federal Reserve  is daar zelf “tamelijk optimistisch” over, aldus Aben.

Op Wall Street sloten de hoofdindices maandagavond met bescheiden winsten hoger, waarmee werd voortgebouwd op de rally van vorige week, nadat de Fed de rente met 50 basispunten verlaagde.

De grote renteverlaging van de Federal Reserve van vorige week heeft beleggers redenen gegeven om voorzichtig optimistisch te zijn over aandelen, ondanks de “opgerekte waarderingen”, zei strateeg Seema Shah van Principal Asset Management.

Vanmiddag krijgen Amerikaanse beleggers met de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen meer inzicht in de staat van de Amerikaanse economie. 

Bedrijfsnieuws

Allfunds heeft voor 50 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht, waarmee er een einde komt aan het inkoopprogramma. De ingekochte aandelen zullen worden ingetrokken. 

Serena Fioravanti is maandag na afloop van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO benoemd tot lid van de raad van bestuur en Chief Risk Officer van de bank.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,3 procent tot 5.718,57 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 42.124,65 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 17.974,27 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ABN AMRO
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • ING Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Van Lanschot Kempen
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.