Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ArcelorMittal en Prosus gewild in groene AEX

ArcelorMittal en Prosus gewild in groene AEX
24 sep 2024 om 17:50

 De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger geëindigd. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 907,16 punten.

Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx bevindt de AEX zich momenteel “in een kritieke fase” vanuit technisch perspectief. Indien de index naar boven uitbreekt, komt de all-time high rond 949 punten in het vizier.

“Aan de andere kant, indien de koers naar beneden uitbreekt, dan kan de AEX mogelijk dalen richting de belangrijke steun op 830 punten”, zei Blekemolen.

Dinsdag was een vrij rustige dag en beleggers reageerden aanvankelijk enthousiast op een zeldzame persconferentie van de People’s Bank of China. De Chinese centrale bank kondigde vanochtend een pakket aan nieuwe stimuleringsmaatregelen aan om de economische groei aan te jagen.

Goed nieuws, oordeelden marktkenners, maar de volgende stap “zou fiscale steun uit Beijing moeten zijn”, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Japanse dienstensector in september iets harder is gegroeid, terwijl de industrie juist iets harder kromp.

De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen viel in september terug tot 85,4, wat een tegenvaller was.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in september ook gedaald, meldde The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 105,6 in augustus naar 98,7 deze maand. Er werd vooraf gerekend op een index van 104,0 voor september.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam 0,4 procent hoger op 1,1154, terwijl de olieprijzen met zo’n anderhalf procent stegen, gesteund door de Chinese stimulus. De obligatierentes daalden licht na de macrocijfers uit de VS.

Stijgers en dalers

AkzoNobel gaat circa 2.000 banen schrappen om zo de kosten te verlagen. De structurele aanpassingen worden naar verwachting eind 2025 afgerond. Hoeveel Akzo denkt te kunnen besparen of hoeveel kosten er gemoeid zijn met de maatregelen, meldde het bedrijf dinsdag niet. Het aandeel steeg in de AEX met 0,5 procent.

UBS heeft het koersdoel voor Heineken verlaagd van 100,00 naar 95,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. De Zwitserse bank is minder optimistisch over het derde kwartaal dan de consensus. En om de koers omhoog te krijgen, is minder volatiliteit en een betere executie nodig, aldus UBS. Het aandeel Heineken daalde dinsdag met 0,6 procent naar 78,08 euro.

ABN AMRO won 1,2 procent. Serena Fioravanti is maandag na afloop van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO benoemd tot lid van de raad van bestuur en Chief Risk Officer van de bank. Fioravanti treedt per 1 oktober 2024 aan voor een periode van vier jaar.

Financials deden het sowieso goed. NN Group steeg met 0,5 procent, ASR won 1,4 procent en Aegon ging 1,9 procent hoger. Defensieve aandelen als Wolters Kluwer, Randstad en RELX leverden tot een procent in. Adyen verloor 0,8 procent.

ASML won 1,3 procent. Het aandeel viel deze zomer uit de gratie van menig beleggers, maar blijft het favoriete Europese techaandeel van Citi, zo schreef de bank. 

Prosus eindigde 4,6 procent hoger. Het Chinese Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft, steeg vanochtend in Hongkong met bijna 4 procent.

ArcelorMittal profiteerde vermoedelijk ook van het goede nieuws uit China en steeg met 4,8 procent in de hoofdindex, terwijl Aperam 4,7 procent won in de Midkap.

Just Eat Takeaway ging er 6,3 procent op vooruit en was daarmee koploper in de AMX en Alfen won 3,1 procent. Galapagos verloor 2,7 procent. TKH daalde met 1,0 procent.

Allfunds heeft voor 50 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht, waarmee er een einde komt aan het inkoopprogramma. Onder het programma werden 9,43 miljoen eigen aandelen ingekocht. Deze aandelen zullen worden ingetrokken, meldde Allfunds. Het aandeel steeg met 1,0 procent.

Bij de kleine aandelen deed Accsys vanochtend goede zaken, maar sloot het aandeel uiteindelijk 0,7 procent in de min. De houtveredelaar heeft in Sameet Vohra een nieuwe CFO gevonden, die op 30 september begint. Financieel directeur Steven Salo vertrok in mei bij het bedrijf, na pas een jaar in dienst te zijn geweest.

Fastned ging aan kop in de AScX met een winst van 2,8 procent. TomTom liet 2,1 procent gaan en Renewi daalde met 2,0 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven rond het slot in Europa dicht bij huis.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.