Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten hoger na Chinese stimulus

Europese beurzen sluiten hoger na Chinese stimulus
24 sep 2024 om 18:55

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten, nadat de Chinese centrale bank meer stimulering aankondigde. Dit zou bedrijven die kampen met een zwakke vraag in China kunnen helpen, hopen beleggers.

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 519,70 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,8 procent op 18.996,63 punten. De Franse CAC 40 won 1,3 procent tot 7.604,01 punten. De Britse FTSE sloot 0,3 procent hoger op 8.282,76 punten.

Beleggers reageerden enthousiast op een zeldzame persconferentie van de People’s Bank of China dinsdagochtend. Voorzitter Pan Gongsheng kondigde nieuwe stimuleringsmaatregelen aan om de economische groei aan te jagen.

Nadat maandag al de veertiendaagse rente werd verlaagd, verlaagde de centrale bank ook de zevendaagse rente en de kapitaaleisen voor banken. De Chinese tienjarige rente daalde even onder de 2,0 procent, het laagste niveau ooit.

KBC vraagt zich af of dit soort financiële stimulering wel voldoende is om een positieve spiraal van vertrouwen en herstel van de binnenlandse vraag in gang te zetten. Volgens Peter Wuyts van KBC lijken de maatregelen op symptoombestrijding en roept de markt vooral om extra overheidsbestedingen.

De volgende stap “zou fiscale steun uit Beijing moeten zijn”, meende ook Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

De Italiaanse bank UniCredit waarschuwde intussen dat de spreads van Europese kredieten met een lagere rating kunnen oplopen door de aanhoudende zorgen over de economische groei in de eurozone. Die zorgen werden dinsdag onderstreept door opnieuw teleurstellende data uit Duitsland.

De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen viel in september terug tot 85,4. Het was de vijfde maand op rij dat de index daalde. De Duitse economie zit in een vicieuze cirkel van economische stagnatie, somberde econoom Carsten Brzeski van ING.

The Conference Board meldde dat ook het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september daalde. De index daalde van 105,6 in augustus naar 98,7 deze maand. Vooral over de huidige situatie werd de consument minder positief. De vooruitblikkende deelindex bleef somber maar zakte niet onder het niveau van 80, dat zou wijzen op een recessie in het komende jaar.

De euro/dollar handelde op 1,1148. De olieprijs steeg 1,5 procent, gesteund door de Chinese stimulus.

Stijgers en dalers

Grondstoffen-gerelateerde aandelen zaten in de lift, net als de aandelen van luxemerken, beide profiterend van het nieuws uit China.

ArcelorMittal won 4,8 procent in Parijs en Amsterdam, terwijl in Londen mijnbouwers er goed bij lagen, met winsten van zo’n 4 tot ruim 6 procent voor Glencore, Antofagasta en Anglo American.

LVMH steeg ruim 3 procent in de Franse CAC 40, net als Kering, terwijl Hermes bijna 4 procent won. Swatch won circa 2 procent in Zürich en Moncler steeg met 1,1 procent in Milaan. Burberry ging 2,1 procent hoger in Londen.

UBS werd intussen minder positief over luxemerken, met koersdoelverlagingen voor LVMH, Kering en Hermes en adviesverlagingen voor Moncler en Swatch.”De Chinese vraag is zo slecht als we hadden verwacht en een snel herstel is onwaarschijnlijk”, aldus UBS.

Bank of America strooide maandag al met adviesverlagingen maandag voor de luxesector.

In Frankfurt waren autofabrikanten in trek. Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche en BMW wonnen  circa 1,5 tot meer dan 3 procent, mogelijk vanwege de aangekondigde stappen in China. De Duitse autoindustrie staat onder druk en ook Berlijn zou bezig zijn met ondersteunende maatregelen. BMW en Mercedes kwamen recent met winstwaarschuwingen, door de zwakke vraag uit China.

Verder deden financials goede zaken. Commerzbank won 2,6 procent op de Duitse beurs, Société Générale steeg met 1,8 procent en Barclays en Standard Chartered wonnen respectievelijk 1,4 en 6,4 procent. ABN AMRO sloot 1,2 procent hoger in Amsterdam en ING steeg licht.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden licht hoger. De S&P noteerde tot 0,4 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers FedEx

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.