Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Luc van Laarhoven: “Capilex breidt uit met drie nieuwe obligatiefondsen.”

Luc van Laarhoven: “Capilex breidt uit met drie nieuwe obligatiefondsen.”
24 sep 2024 om 09:21

Financieringsbedrijf Capilex, dat leningen verstrekt aan het mkb met vastgoed als onderpand, breidt zijn aanbod uit met drie nieuwe obligatiefondsen: Capilex Defensief, Capilex Neutraal en Capilex Offensief. 

Zo meldt het nieuwe vergelijkingsplatform voor investeerders Ynvest.Finance. Voor ons een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met Luc van Laarhoven, co-founder van Capilex.  Van Laarhoven: “Deze mooie stap volgt op het succes van Capilex’ eerste obligatie, die met een volume van 5 miljoen euro bijna volledig is voltekend. Door de sterke interesse is besloten deze propositie uit te breiden met nog eens 5 miljoen euro en te hernoemen naar Capilex Defensief. Daarnaast introduceren we 2 nieuwe obligaties: Capilex Neutraal en Capilex offensief.”

Defensief, Neutraal en Offensief

“Capilex Defensief heeft een korte looptijd, een lage Loan-to-Value (LTV) van 80% en 6% rendement per jaar. Capilex Neutraal is een gebalanceerd beleggingsprofiel met een looptijd van 4 jaar een LTV van maximaal 85% en een vast rendement van 6,5%. Capilex Offensief is geschikt voor investeerders die bereid zijn een hoger risico te nemen in ruil voor hogere rendementen. Het fonds heeft een looptijd van 5 jaar, een LTV van maximaal 90% en een vast rendement van 7% per jaar.”

Van Laarhoven vult aan: “De minimale investering bedraagt €100.000, we keren elk kwartaal een vaste rente uit en investeerders kunnen via ons online platform precies zien in welke bedrijven we hebben geïnvesteerd.”

“We zien dat veel mkb-ondernemers met goede plannen en ambities tegen financieringsbeperkingen aanlopen”, zegt Luc van Laarhoven. “Met onze nieuwe obligatiefondsen willen we deze ondernemers de kans geven hun bedrijf te laten groeien, terwijl we investeerders een aantrekkelijk rendement bieden met vastgoed als onderpand.”

Zekerheden

Over de zekerheden meldt Laarhoven: “De belangrijkste zekerheid voor investeerders is dat de leningen van Capilex gedekt zijn door het onderpand van de ondernemer, meestal hun privéwoning. Capilex heeft een recht van hypotheek op dit onderpand. Daarnaast is er een persoonlijke borgstelling van de ondernemer en worden vorderingen en roerende zaken verpand. Door de spreiding over veel relatief kleine leningen wordt het risico voor investeerders beperkt.”

Snelheid

Capilex verschaft ondernemers razendsnel duidelijkheid, het leenbedrag staat vaak al binnen een week op de rekening.

Luc van Laarhoven: “Lex Gielen heeft vanuit eerdere ondernemingen veel ervaring met het ontwikkelen van software die klanten controleert op kredietwaardigheid en risico’s als witwassen en banden met criminaliteit. Deze software vormde de basis voor het snelle beoordelingsproces bij Capilex.”

Met meer dan 20 jaar ervaring in de bancaire sector is Luc Van Laarhoven een expert op het gebied van risicomanagement en hypothecair gedekte leningen. “Bij Capilex richt ik me op alle investeringen en zorg ik ervoor dat elke belegging zorgvuldig wordt beoordeeld en beheerd.”

Maar stel dat…

We vragen Van Laarhoven wat de investeerder kan verwachten van Capilex als het toch een keer misloopt. Luc van Laarhoven: “Hoewel er altijd een risico is dat een ondernemer zijn lening niet terugbetaalt, proberen we dit te minimaliseren. De software screent klanten met behulp van AI op kredietwaardigheid en andere risico’s. Bovendien worden alle klanten periodiek gecontroleerd. Mocht een ondernemer toch niet kunnen terugbetalen, dan kan Capilex het onderpand verkopen om de investeerders terug te betalen.”

Toekomst

Gevraagd naar de toekomst van Capilex is Van Laarhoven positief gestemd. “We voorzien in een duidelijke behoefte van ondernemers die moeilijk aan financiering kunnen komen via traditionele banken. Door de inzet van technologie en een efficiënt proces kunnen wij snel leningen verstrekken en daarnaast aantrekkelijke rendementen bieden aan investeerders.”

Van Laarhoven sluit af: “Capilex biedt vertrouwen aan ondernemers, iets wat banken steeds minder doen. Zolang dat niet verandert zal de behoefte aan alternatieve financiering alleen maar groeien.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.