Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: Chinese yuan in de lift

Valuta: Chinese yuan in de lift
24 sep 2024 om 11:17

 De Chinese yuan zat dinsdagochtend in de lift ten opzichte van de Amerikaanse dollar, nadat bekend werd dat de People’s Bank of China met stimuleringsmaatregelen komt om de economie aan te jagen.

Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde de PBoC vanochtend ook een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan.

De aangekondigde stimuleringsmaatregelen zijn licht negatief voor de dollar, volgens valutastrateeg Chris Turner van ING, omdat ze bijdragen aan het “reflatoire sentiment” en beleggers mogelijk roteren naar “meer procyclische valuta’s en valuta’s uit opkomende markten.”

Toch zijn er volgens ING ook externe en binnenlandse factoren die de yuan licht zouden kunnen verzwakken. Bijvoorbeeld het rentetraject van de Federal Reserve en mogelijke verschuivingen in het momentum van de Amerikaanse verkiezingen, evenals de zwakke binnenlandse groei in China en beleidsmakers die neigen naar een versoepelende koers.

Op de middellange termijn zouden de rentespreads in het voordeel kunnen werken van de Chinese munt. Volgens ING blijft de yuan een valuta met een lage volatiliteit in Azië, omdat de Chinese centrale bank een weerstand heeft tegen grote bewegingen van de munt.

ING handhaafde dinsdag haar prognose voor de dollar/yuan met aan het einde van het jaar een koers van 7,10. Het muntpaar handelde vanochtend licht lager op 7,0357.

De euro/dollar steeg vanochtend met 0,3 procent naar 1,1146. De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in september gedaald van 86,6 naar 85,4. Economen gingen uit van een indexstand van 86,0.

Het was de vijfde maand op rij dat het ondernemersvertrouwen daalde en dit illustreert dat de Duitse economie momenteel vastzit in een vicieuze cirkel van economische stagnatie, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

De Australische dollar bleef ten opzichte van de Amerikaanse greenback vanochtend vrijwel stabiel op 1,4627, nadat de Reserve Bank of Australia de rente handhaafde op 4,35 procent. De centrale bank gaf aan dat de inflatie weliswaar afneemt, maar nog steeds te hoog is.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.