Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX opent vermoedelijk lager

AEX opent vermoedelijk lager
25 sep 2024 om 08:03

 De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent hoger op 907,16 punten.

Ook andere beurzen in Europa lijken woensdag een lagere opening tegemoet te gaan, nadat aandelenmarkten wereldwijd op dinsdag nog de weg omhoog vonden dankzij een enorm steunpakket vanuit China.

De winsten liepen dinsdag wel wat terug na tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. The Conference Board meldde dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september daalde. De index daalde van 105,6 in augustus naar 98,7 deze maand. Vooral over de huidige situatie werd de consument minder positief. De vooruitblikkende deelindex bleef somber, maar zakte niet onder het niveau van 80, dat zou wijzen op een recessie in het komende jaar.

“Het is nooit goed om het consumentenvertrouwen zo hard terug te zien vallen”, aldus Jamie Cox van Harris Financial Group. “Consumenten zijn overduidelijk bezorgd over de implicaties van de komende presidentsverkiezingen, de toegenomen conflicten in de wereld en toch ook de hoge voedselsprijzen”, aldus Cox. “Het lijkt op basis van deze data dat de Fed er goed aan heeft gedaan om de rentes met 50 basispunten te verlagen.”

Beleggers lijken desondanks optimistisch gestemd dat de Amerikaanse economie een recessie kan ontwijken, ondanks een recente stijging van de werkloosheid. Nadat de Federal Reserve afgelopen week de rente met een flinke stap van 50 basispunten verlaagde, verwachten de markten dat er een kans is van 60 procent dat de centrale bank in november eenzelfde stap zal zetten, aldus CME Group.

Diverse Fed-leden spreken later deze week, onder wie voorzitter Jerome Powell op donderdag. De PCE-inflatiecijfers kunnen op vrijdag de aandacht trekken.

Vanochtend stegen de Aziatische beurzen in hoog tempo door, nadat er op dinsdag al flinke winsten werden geboekt. Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde de People’s Bank of China dinsdagochtend onder meer een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan. Ook hoeven Chinezen die een tweede huis kopen minder aan te betalen.

Woensdag kwam de centrale bank weer in actie. Ditmaal werd een eenjarige rente verlaagd en kregen financials opnieuw steun.

Volgens analisten van Jefferies zal deze stimulering echter “de vooruitzichten voor China nog niet fundamenteel veranderen.”

De euro/dollar noteerde op 1,1195. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1176 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,114 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Exor heeft in de eerste helft van 2024 de intrinsieke waarde zien toenemen, maar deed het minder goed dan de aandelenbeurzen wereldwijd. De intrinsieke waarde van Exor bedroeg eind juni 38,3 miljard euro, een stijging van 9 procent naar 178,46 euro per aandeel. De MSCI World Index steeg in diezelfde periode met 14 procent.  

NN Group verkoopt de Turkse activiteiten aan Zurich Türkiye. De verkoop zal een “verwaarloosbaar” effect hebben op de Solvency II ratio van de verzekeraar. Financiële details werden verder niet gegeven.

Corbion wil twee nieuwe commissarissen benoemen. Corbion normeerde Abhijit Bhattacharya en KarenMarie Katholm voor een periode van vier jaar vanaf de jaarvergadering in mei 2025. Bhattacharya is sinds 2015 CFO van Philips, waar hij per 1 oktober vertrekt.  

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg dinsdag 0,3 procent tot 5.732,93 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 18.074,52 punten. De Dow Jones-index eindigde 0,2 procent hoger op 42.208,22 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.