Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs fors lager gesloten

Olieprijs fors lager gesloten
25 sep 2024 om 20:56

 De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag fors lager gesloten, terwijl het optimisme over de Chinese stimuleringsplannen bekoelde.

De futures koerste woensdagochtend lager, na een sterke stijging in de vorige sessie, te midden van een brede grondstoffenrally die werd aangewakkerd door China’s aankondiging van een agressief monetair stimuleringsplan.

De People’s Bank of China kondigde dinsdag zijn meest agressieve stimuleringsprogramma aan sinds de coronaviruspandemie, maar analisten stelden dat er nog steeds twijfels bestaan of de maatregelen voldoende zullen zijn om het tij te keren tegen een economische inzinking voor ’s werelds grootste olie-importeur.

De Chinese maatregelen “voelden meer als paniek” dan de renteverlaging van 50 basispunten van de Fed vorige week, zei grondstoffenanalist Stephen Innes van SPI Asset Management.

“Het is alsof ze op de “shock & awe” knop drukken, wat de zorgen over de vertraging van de Chinese economie alleen maar groter maakt”, zei hij.

Intussen rapporteerde het American Petroleum Institute dinsdag laat een daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden met 4,4 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden afnamen met 3,4 miljoen vaten en distillaten, waaronder dieselbrandstof en stookolie, met 1,1 miljoen vaten daalden.

Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 20 september zijn gedaald met 4,5 miljoen vaten naar 413,0 miljoen vaten. 

De benzinevoorraden daalden met 1,5 miljoen vaten naar 220,1 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 2,2 miljoen vaten daalden naar 122,9 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen ging omlaag van 92,1 naar 90,9 procent.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,87 dollar, ofwel 2,6 procent, lager op 69,69 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.