Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Aziatische beurzen vinden wederom de weg omhoog

Aziatische beurzen vinden wederom de weg omhoog
26 sep 2024 om 07:22

 De Aziatische beurzen noteren donderdagochtend in het groen, met de beurzen in Tokio en Hongkong als uitblinkers, met winsten tot 2,5 procent. Sydney en Shanghai winnen minder dan een procent. 

Deze week is de Hang Seng index in Hongkong al bijna 7 procent gestegen, terwijl de Shanghai Composite ruim 6 procent won. Chinese beleggers hebben hun zelfvertrouwen hervonden, nadat Beijing deze week een reeks aan stimuleringsmaatregelen aankondigde om de economische groei aan te jagen.

Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde de People’s Bank of China dinsdagochtend onder meer een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan. Ook hoeven Chinezen die een tweede huis kopen minder aan te betalen.

Woensdag kwam de centrale bank weer in actie. Ditmaal werd een eenjarige rente verlaagd en kregen banken opnieuw steun.

De Chinese tienjarige rente noteert nu rond het laagste niveau ooit, net boven de 2,0 procent. In Amerika en Duitsland noteren de vergelijkbare Treasury en Bund op 3,79 procent en 2,18 procent. 

Zakenbank Jefferies is overigens sceptisch of alle maatregelen de groei fundamenteel zullen aanjagen. Vooral de vastgoedsector kampt met grote problemen. Door speculatie zijn er de afgelopen 20 jaar veel te veel woningen in China gebouwd, en er staan naar schatting 60 miljoen woningen leeg. 

De Amerikaanse olie-future daalde woensdagavond in New York met 2,6 procent naar 69,69 dollar per vat. Vanochtend daalde de future met 0,8 procent verder. 

In Europa lijken de beurzen zich op te maken voor een hogere opening. Veel aandacht zal er uitgaan naar de chipaandelen, na de goed ontvangen cijfers van Micron woensdagavond. Chipaandelen deden het vanochtend in Azië ook al goed.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.