Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

BASF splitst agrochemiebedrijf af

BASF splitst agrochemiebedrijf af
26 sep 2024 om 12:04

  BASF wil zijn agrochemiebedrijf mogelijk naar de beurs brengen en staat open voor de afstoting van niet-kernactiviteiten zoals de Braziliaanse verfactiviteiten, om het bedrijf te stroomlijnen. Dat bevestigde het Duitse bedrijf tijdens zijn beleggersdag nadat er al eerder geruchten verschenen over een afsplitsing van de agrochemiedivisie.

CEO Markus Kamieth kondigde aan dat een minderheidsbelang in de agrochemietak mogelijk naar de beurs wordt gebracht. De divisie zou meer dan 20 miljard euro waard zijn, meldde persbureau Bloomberg al eerder.

BASF focust op chemie, materialen, industriële oplossingen, voeding en zorg als kernactiviteiten. De katalysatoren en metaaloplossingen, de batterijmaterialen, verf en coatings en de agrarische onderdelen worden als zelfstandige bedrijven gezien, waar nog wel in wordt geïnvesteerd. Voor de batterijmaterialen worden gezocht naar een partner om de risico’s te beperken nu de vraag naar elektrische auto’s tegenvalt.

Als gevolg van de eerder aangekondigde exit uit de olie- en aardgasindustrie verwacht BASF een totale kasinstroom van circa 2 miljard euro.

Tussen 2025 en 2028 zal bovendien tenminste 12 miljard euro aan dividend worden uitgekeerd. Jaarlijks wordt dat 2,25 euro dividend per aandeel, is het doel, of 8 miljard euro in vier jaar tijd, waar dan nog ongeveer 4 miljard euro aan aandeleninkopen moet bijkomen.

Het EBITDA-resultaat zou in 2028 tussen 10 miljard en 12 miljard euro moeten bedragen. De cumulatieve vrije kasstroom voor de vier jaar tot en met 2028 wordt ingezet op meer dan 12 miljard euro. De investeringen moeten vanaf 2026 lager zijn dan de afschrijvingen. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alphabet (Google)

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.