Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: tech aan kop in groene AEX

Beursupdate: tech aan kop in groene AEX
26 sep 2024 om 11:14

 De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 911,73 punten.

“De beslissende renteverlaging van 50 basispunten door de Fed, heeft het optimisme in de aandelenmarkten gevoed in de afgelopen week”, aldus CIO Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.

“Maar het besluit heeft implicaties voor meerdere beleggingen. Het plan van de Fed om de groei te ondersteunen zal ook de olie- en goudprijzen goed doen, terwijl de Amerikaanse dollar tegenwind kan ervaren.”

Analist Gerry Fowler van UBS zei bovendien niet erg onder de indruk te zijn van het grote steunpakket in China. Hij verwacht geen grote impact daarvan op Europese bedrijven.

Chipaandelen lagen er vanochtend goed bij, na goed ontvangen cijfers van Micron woensdagavond. Het aandeel won in de elektronische handel nabeurs op Wall Street 15 procent.

“Micron boekte een omzetgroei van 93 procent op jaarbasis, omdat de robuuste vraag naar AI een sterke stijging veroorzaakte van de vraag naar onze datacenter DRAM-producten en onze geheugenchips met een hoge bandbreedte”, zei CEO Sanjay Mehrotra in een toelichting op de cijfers. De nettowinst bedroeg 887 miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 1,43 miljard dollar een jaar eerder.

Op macro-economisch vlak zijn er vanmiddag nog de wekelijkse steunaanvragen, de orders duurzame goederen en definitieve groeicijfers uit de Verenigde Staten.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1147. De olieprijzen liepen met bijna drie procent terug.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen de halfgeleiders ASML, ASMI en Besi tot 4,3 procent, na een positief ontvangen cijferrapportage van sectorgenoot Micron woensdag nabeurs op Wall Street. Daarnaast meldde SK Hynix dat het is gestart met de massaproductie van de eerste 12-layer HBM3E geheugenchip met 36GB. De DRAM-chips zijn 40 procent dunner en verhogen de capaciteit met 50 procent, aldus de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Prosus schreef 5,8 procent bij.

Shell was de dissonant met een verlies van 3,3 procent nu de olieprijs onder druk blijft staan.

In de AMX wonnen Aperam, Air France-KLM en Alfen 3,1 tot 6,5 procent. OCI was de enige daler met 0,9 procent.

In de AScX won Pharming 2,2 procent. Het biotechbedrijf ontving marktgoedkeuring van de Britse toezichthouder MHRA voor de verkoop van zijn medicijn Joenja voor de behandeling van APDS, een zeldzame en progressieve primaire aandoening aan het immuunsysteem.

Azerion leverde 2,3 procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Air France-KLM
    * *
  • Alfen
    * *
  • Asm International
    * *
  • Besi
    * *
  • Micron Technologies
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • OCI
    * *
  • Pharming
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.