Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen op winst

Europese beurzen op winst
26 sep 2024 om 12:12

 De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur hoger, aangejaagd door de stijgingen in Azië waar Chinese vastgoedaandelen sterk stegen na beloftes van meer stimulering door de Chinese overheid.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 524,68 punten, de Duitse DAX won 1,2 procent tot 19.149,18 punten en de CAC 40 steeg 1,5 procent in Parijs tot 7.675 punten. In Londen steeg de FTSE 100 met 0,3 procent tot 8.297 punten.

De verbeterde stemming in China werkte meteen door in de koersen van Europese fabrikanten van luxeartikelen, zoals Kering en LVMH. Europese chipaandelen lagen er vanochtend bovendien goed bij, na positief ontvangen cijfers van Micron woensdagavond. Het aandeel won in de elektronische handel nabeurs op Wall Street 15 procent.

Fed-voorzitter Jerome Powell zal vandaag speechen en ook andere Fed-leden kunnen wat kleur geven aan hun renteverwachtingen, stelde ING.

Economische cijfers die de aandacht trekken zijn de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en orders voor duurzame goederen, en het rapport over gezinsinkomsten en bestedingen met daarin een belangrijk inflatiecijfer op vrijdag.

Olie werd bijna 2 procent goedkoper. WTI-olie voor november kostte 70,00 dollar, en Brent-oliefuture voor november 71,61 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1151. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1128 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Luxe-fabrikanten LVMH, Kering en Hermès gingen aan de leiding, met plussen van 6 procent of meer. Ook Pernod Ricard valt in die categorie en noteerde bijna 5 procent hoger, terwijl L’Oreal 3,2 procent kon bijschrijven.

Energiebedrijven waren de dalers. TotalEnergies noteerde 3 procent lager, Shell verloor 3,5 procent in Amsterdam.

Prosus was de sterkste stijger met 6,6 procent in de EuroStoxx50. Het bedrijf ontleent zijn waarde vooral aan zijn belang in de Chinese internetreus Tencent, dat vanochtend in Hongkong 6,1 procent meer waard werd.

Halfgeleiderbedrijven ASML en Infineon waren ook in trek met plussen van 4 procent en 3,1 procent na de cijfers van Micron.

In Duitsland noteerde Commerzbank fors hoger, met een plus van 5 procent. De bank verzet zich tegen de overname door UniCredit en verhoogde zijn winstdoelen. Het dividend gaat fors omhoog, om beleggers aan boord te houden.

Sartorius blonk uit met een koerswinst van 7,7 procent.

BASF verloor terrein. De chemiereus verzelfstandigt zijn niet-kernbedrijven, waaronder de agrochemietak en het verf- en coatingsbedrijf.  

De maker van sterke dranken Diageo waarschuwde voor uitdagingen in het huidige consumentenklimaat. Het aandeel won wel 4,7 procent.

Teleperformance was een sterke daler met een min van 7,5 procent. Telecombedrijf Orange en defensiebedrijf Rheinmetall stonden ook lager. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,8 procent in het groen.

Wall Street sloot woensdag lager. De S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 5.722,26 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 41.914,75 punten en de Nasdaq sloot vlak op 18.082,21 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.