Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijzen krijgen tik van Saoedische plannen

Olieprijzen krijgen tik van Saoedische plannen
26 sep 2024 om 20:50

 De olieprijzen zijn donderdag flink lager geëindigd. Bij een settlement van 67,67 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,9 procent goedkoper. 

De oliemarkten slaagden er niet in om te profiteren van de bredere rally op de aandelenmarkten als gevolg van de Chinese stimuleringsmaatregelen, zag Ole Hansen van Saxo Bank.

“De zwakte in de olieprijs wordt veroorzaakt door een bericht waarin staat dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol”, volgens de grondstoffenanalist.

De focus in de oliemarkt is volgens Hansen verschoven van de verbeterde vraagvooruitzichten door de Chinese stimuleringsmaatregelen naar het vooruitzicht van extra aanbod op de markt, als Saoedi-Arabië zijn plannen doorzet. 

“Terwijl dat extra aanbod op dit moment eigenlijk helemaal niet nodig is”, aldus Hansen.

Volgens de Financial Times is Saoedi-Arabië vastbesloten om de productie op 1 december te hervatten, zelfs als dat leidt tot een periode van lagere prijzen.

Saoedi-Arabië en zeven andere leden van OPEC+ kwamen eerder juist overeen om de afbouw van sommige productiebeperkingen uit te stellen van oktober tot december, wat speculaties aanwakkerde dat de productieverhoging voor onbepaalde tijd zou kunnen worden uitgesteld. 

De druk op de olieprijzen hield donderdag ook verband met berichten dat oostelijke en westelijke facties in Libië de meningsverschillen over het leiderschap van de centrale bank van de natie hebben bijgelegd, een kwestie die eerder leidde tot een flinke daling van de olieproductie in het land, merkte analist Ricardo Evangelista van ActivTrades op.

Kijkend naar het technische plaatje, wees Hansen van Saxo erop dat Brent eerder deze week niet boven de 75 dollar wist te blijven, waardoor nu een daling tot onder de 70 dollar dreigt en ook een daling tot 65 dollar niet kan worden uitgesloten.

“Een beweging boven de 75 dollar is nodig om nieuwe aankopen door speculanten te triggeren, van wie sommigen momenteel netto shortposities hebben”, aldus de expert van Saxo Bank.

De prijs voor een vat Brent daalde donderdag tot circa 71 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.