Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Positieve stemming Wall Street met record voor S&P

Positieve stemming Wall Street met record voor S&P
26 sep 2024 om 22:13

 De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd, waarbij de S&P 500 zijn record aanscherpte. De index steeg met 0,4 procent op 5.745,37 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 42.175,11 punten en bleef daarmee net onder zijn all time high en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.190,29 punten.

Woensdag nam Wall Street nog een adempauze na de records in de dagen ervoor, maar vandaag zat de stemming er weer goed in, waarbij techaandelen en specifiek chippers in trek waren.

“De goede kwartaalcijfers van Micron geven andere sectorgenoten vleugels”, zei Kevin Verstraete van Lynx.

Micron meldde woensdagavond dat de sterke vraag naar AI-producten de cijfers ondersteunen. Dit resulteerde ook in een outlookverhoging.

“In tijden van zorgen over reële groei, zijn positieve bedrijfsverwachtingen voor de toekomstige winst goed nieuws en kunnen de aandelenkoersen verder opdrijven”, stelde Nordea.

Ook het goede nieuws uit China, waar de overheid en centrale bank stimulerende stappen aankondigden in de afgelopen dagen, helpt momenteel het sentiment op de mondiale beurzen.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 3,0 procent gegroeid, bleek uit definitieve cijfers, gelijk aan de verwachting en een eerdere raming. De orders voor duurzame goederen in de VS bleven stabiel in augustus, waar een daling van 3,0 procent was voorzien. In juli stegen de orders nog met bijna 10 procent.

De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwamen afgelopen week uit op 218.000. Er werd gerekend op een aantal van 223.000, na 222.000 nieuwe aanvragen een week eerder.

Het belangrijkste cijfer van deze week volgt pas vrijdag, wanneer de Amerikaanse PCE-inflatie op de rol staat. Gerekend wordt op een kerninflatie van 2,7 procent in augustus, waar dat 2,6 procent was in juli. Op maandbasis zouden de kernprijzen met een stabiele 0,2 procent zijn gegroeid.

Donderdag verscheen al de definitieve PCE-kerninflatie in het tweede kwartaal. Die kwam uit op 2,8 procent, gelijk aan een voorlopig cijfer.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,1179, terwijl de obligatierentes in de VS licht stegen.

De olieprijzen daalden fors. WTI werd bijna 3 procent goedkoper en kostte 67,67 dollar per vat. De zwakte wordt veroorzaakt door berichten dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol, volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank.

Bedrijfsnieuws

Chipper Micron won 14,7 procent na de sterke resultaten en positieve vooruitzichten. Advanced Micro Devices won 3,4 procent. Nvidia steeg licht.

Aandelen van Super Micro Computer verloren echter 12,2 procent nadat The Wall Street Journal meldde dat de chipmaker wordt onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie na een kritisch rapport van een activistisch short-selling bedrijf. Vorige maand kwam Hindenburg Research met de beschuldiging dat Super Micro Computer heeft geknoeid met zijn cijfers.

Farmaceut Pfizer haalt zijn behandeling voor sikkelcelziekte van de markt, twee jaar nadat de tak die het middel ontwikkelde werd overgenomen voor 5,4 miljard dollar. Het aandeel steeg licht.

Techbedrijf Concentrix sloot 19 procent lager na tegenvallende cijfers. Lijmproducent H.B. Fuller verlaagde de winstverwachting in verband met een tegenvallende vraag. Het aandeel steeg licht.

CarMax steeg met 4,9 procent. De verkoper van occasions kwam met beter dan verwachte cijfers, maar moest ook de stroppenpot aanvullen voor de financiële tak die autoleningen verstrekt.

Het aandeel Southwest Airlines steeg donderdag met 5 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij de verwachtingen verhoogde voor de omzet per stoel in het lopende kwartaal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.