Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: Zwitserse frank omhoog na renteverlaging

Valuta: Zwitserse frank omhoog na renteverlaging
26 sep 2024 om 12:22

 De Zwitserse frank vond donderdag de weg omhoog, nadat de centrale bank de rentes met 25 basispunten verlaagde tot 1,00 procent.

De inflatiedruk in Zwitserland is “significant” afgenomen in vergelijking tot een kwartaal eerder, zei de bank in een toelichting op het rentebesluit. Dat is onder meer te danken aan een appreciatie van de Zwitserse frank in de afgelopen drie maanden.

Hoewel de beslissing geen verrassing was, sloten marktpartijen vooraf een grotere verlaging niet uit. Volgens ING werd die kans vooraf net zo groot geschat als de kans op een verlaging met 25 basispunten.

De Zwitserse centrale bank zei dat meer verlagingen mogelijk nodig zijn in de komende kwartalen en dat het actief wil optreden op de valutamarkt als dat nodig is. ING had verwacht dat de centrale bank wat explicieter zou aangeven wat het wil doen om de sterke frank te beteugelen.

“De Zwitserse centrale bank moet vermoedelijk wel in actie komen op de valutamarkt, als het muntpaar euro/frank in de buurt komt van de 0,94 tot 0,93 of daar zelfs onder duikt”, aldus analisten van UniCredit. Vanochtend koerste het muntpaar op 0,9442. Een interventie of het opnieuw opbouwen van de valutareserves sluit UniCredit dan ook niet uit.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.