Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX vermoedelijk neutraal van start in aanloop naar inflatiecijfers VS

AEX vermoedelijk neutraal van start in aanloop naar inflatiecijfers VS
27 sep 2024 om 07:56

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het groen.

Donderdag sloot de AEX nog 0,6 procent hoger op 911,66 punten. Onder meer de halfgeleideraandelen trokken de kar op Beursplein 5, na de positief ontvangen cijferrapportage van sectorgenoot Micron woensdag nabeurs op Wall Street. Shell woog daarentegen op de koersvorming met een daling van ruim vier procent. Het aandeel voelde duidelijk de druk van de lagere olieprijzen. 

De Stoxx Europe 600 en de Duitse DAX noteerden donderdag op hun hoogste standen ooit. Het positieve sentiment in Azië, na nieuwe stimuleringsmaatregelen in China, waaide over naar Europa.

“De recente economische maatregelen van de centrale bank in China hebben veel vertrouwen gegeven aan handelaren in Azië, en dit heeft geresulteerd in sterke stijgingen voor aandelenindices”, zei analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. Onder meer de aandelen van Europese fabrikanten van luxeartikelen, zoals LVMH en Kering, stegen donderdag scherp.

Op Wall Street scherpte daarnaast ook hoofdgraadmeter S&P 500 zijn hoogste stand ooit aan, met een stijging van krap een half procent. Chipper Micron won 15 procent na cijfers. Vanmiddag om 14:30 uur gaat in de VS alle aandacht uit naar de publicatie van de Amerikaanse PCE-inflatie, een belangrijke leidraad voor het rentebeleid van de Federal Reserve. 

Gerekend wordt op een kerninflatie van 2,7 procent in augustus, waar dat 2,6 procent was in juli. Op maandbasis zouden de kernprijzen met een stabiele 0,2 procent zijn gegroeid.

Ook vanochtend staan de Aziatische beurzen weer stevig in het groen, nadat de Chinese centrale bank opnieuw in actie kwam. De Chinese beurzen zijn bezig aan hun beste week in meer dan 15 jaar.

De Hang Seng index in Hong Kong koerste vanochtend 3,5 procent hoger, terwijl de Shanghai Composite meer dan 2 procent klom. In Tokio won de Nikkei index 0,9 procent. 

De People’s Bank of China verlaagde vrijdag de omgekeerde reporente van 1,7 naar 1,5 procent. Het betreft de rentevergoeding die banken ontvangen voor geld dat zij bij de centrale bank stallen. De achterliggende gedachte is dat het voor banken minder interessant wordt om geld te stallen bij de centrale bank, en dat het geld nu eerder zijn weg richting de economie vindt.      

Daarnaast verlaagde de PBOC vanochtend ook de reserveverplichtingen voor financiële instellingen met 50 basispunten. Hierdoor krijgen banken meer ruimte om kredieten te verstrekken.

Op de beurs van Hongkong is nu sprake van de beste week sinds 1998, met een stijging op weekbasis van bijna 13 procent voor de Hang Seng index. 

De Amerikaanse olie-future koerste daarnaast vanochtend met 0,2 procent nipt lager, naar 67,53 dollar per vat. Donderdagavond in New York koerste de future nog bijna 3 procent in het rood, door vrees voor plannen van Saoedi-Arabië om de olieproductie te verhogen in een poging marktaandeel terug te winnen.

Naast de PCE-inflatie hebben beleggers vandaag ook onder meer oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

De handelsvolumes op de aandelenmarkten zijn in het derde kwartaal verbeterd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar daalden wel ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit meldde flitshandelaar Flow Traders donderdag nabeurs in een update voorafgaand aan de stille periode van het bedrijf.

De beleggersdagen in Roemenië en Servië die CTP in de afgelopen twee dagen organiseerde, waren niet baanbrekend en de aanbieder van logistiek vastgoed kwam ook niet met een winstverwachting voor 2025. Dit schreven analisten van Jefferies donderdagavond in een rapport.

MKB Nedsense behaalde in de eerste zes maanden van 2024 een licht positief resultaat. Dit maakte de investeringsmaatschappij met een notering aan het Damrak donderdag nabeurs bekend.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag met 0,4 procent op 5.745,37 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 42.175,11 punten en en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.190,29 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • CTP
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Flow Traders
    * *
  • LVMH
    * *
  • Micron Technologies
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.