Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen met records het weekend in

Europese beurzen met records het weekend in
27 sep 2024 om 18:30

 De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, met verse records voor een aantal indexen. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 528,08 punten en dat was een nieuwe all time high. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,2 procent op 19.473,63 punten en ook dat was de hoogste stand ooit. De Franse CAC 40 won 0,6 procent bij een stand van 7.791,79 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent hoger op 8.320,76 punten.

Op weekbasis stegen de Stoxx Europe 600 en DAX met circa 3 tot 4 procent. Beide indexen bereikten afgelopen week nieuwe records. Beleggers reageerden positief op de golf aan de fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die China afgelopen week aankondigde.

“In Azië mogen we stellen dat de aandelen vleugels hebben gekregen”, volgens Kevin Verstraete van Lynx. Op weekbasis steeg de Hang Seng met circa 13 procent, volgens de beleggingsspecialist “het beste resultaat in meer dan 26 jaar.”

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is het “fascinerend om te zien hoe een verguisde regio (China) nu ineens weer volop in de belangstelling staat en ‘de kudde’ beleggers achter elkaar aanloopt en over elkaar heen valt om maar niets te missen.”

De beurzen trekken zich ook op aan de hernieuwde golf van optimisme over bedrijfswinsten en de economie. Vrijdag werd bekend dat de PCE-kerninflatie in de VS in augustus is uitgekomen op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in de maand ervoor. Op maandbasis stegen de kernprijzen met 0,1 procent.

In een interview met ABM Financial News merkt Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, op dat er weinig verrassingen waren in dit Amerikaanse inflatierapport, met “een kleine teleurstelling in de consumentenbestedingen, die iets lager uitvielen dan verwacht.

Volgens de econoom van CBC Banque geeft dit verdere steun aan het scenario van een volgende renteverlaging met 50 basispunten door de Fed in november.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag ook bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in september licht is gestegen. De vertrouwensindex steeg met een half procentpunt van -13,4 naar -12,9.

De Franse inflatie koelde in september af van 1,8 procent naar 1,2 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 1,2 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in september iets gestegen, maar het werkloosheidspercentage bleef stabiel op 6,0 procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1166, terwijl de olieprijzen iets herstelden van de flinke daling op donderdag. Op weekbasis stonden de olieprijzen aardig onder druk, nu Saoedi-Arabië van plan lijkt om de productie vanaf december op te voeren.

Bedrijfsnieuws

LVMH sloot vrijdag 3,7 procent hoger, vanwege de Chinese stimuleringsmaatregelen en de hoop dat dit de vraag naar de luxeproducten van het concern verder zal aanwakkeren. Sectorgenoot Kering steeg zelfs 6,3 procent. Op weekbasis wisten deze aandelen flink te stijgen, ondanks een aantal minder optimistische analistenrapporten.

Halfgeleideraandelen zaten overwegend in de lift. Infineon won 6,7 procent en STMicroelectronics steeg met 6,0 procent. ASML verloor daarentegen 0,3 procent.

Energie-aandelen stonden de afgelopen week onder druk, maar stegen vrijdag wel. Shell won 0,5 procent en BP steeg met 1,1 procent.

Verder deden Europese auto-aandelen goede zaken. Stellantis steeg met 4,1 procent, Renault won 3,6 procent. BMW eindigde 3,3 procent hoger en Mercedes-Benz steeg met 3,1 procent.

In Frankfurt ging Siemens Healthineers 5,1 procent hoger, steeg BASF 6,6 procent en voerde Brenntag de index aan met een plus van bijna 7 procent. Heidelberg Materials leverde 1,6 procent in en Siemens Energy verloor 1,4 procent.

Schneider Electric was hekkensluiter in de CAC 40, met een verlies van 1,7 procent. Ondanks een winstwaarschuwing steeg Forvia, een aanbieder van auto-onderdelen, in Parijs 11,1 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend hoger. Alleen de Nasdaq stond licht onder druk.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Basf
    * *
  • BMW
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Kering
    * *
  • Mercedes Benz
    * *
  • PORT20
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *
  • Siemens
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.