Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen licht hoger

Europese beurzen openen licht hoger
27 sep 2024 om 07:00

 De Europese beurzen gaan vrijdag een iets hoger opening tegemoet, vooral in afwachting van de Amerikaanse PCE-inflatiecijfers.

IG voorziet een openingswinst van 63 punten voor de Duitse DAX en een plus van 33 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 14 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd, met nieuwe records voor onder meer de Stoxx Europe 600 en de Duitse DAX. Het positieve sentiment in Azië, na nieuwe stimuleringsmaatregelen in China, waaide over naar Europa.

“De recente economische maatregelen van de centrale bank in China hebben veel vertrouwen gegeven aan traders in Azië, en dit heeft geresulteerd in sterke stijgingen voor aandelenindices”, volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. De Shanghai Composite steeg donderdag met 3,6 procent en de Hang Seng met 4,2 procent.

De verbeterde stemming in China werkte meteen door in de koersen van Europese fabrikanten van luxeartikelen, zoals Kering en LVMH. Europese chipaandelen lagen er donderdag ook goed bij, na positief ontvangen cijfers van het Amerikaanse Micron woensdagavond.

Op macro-economisch vlak was er onder meer aandacht voor het Zwitserse rentebesluit. De Swiss National Bank verlaagde de rente met 25 basispunten tot 1,00 procent.

De Zwitserse centrale bank zei dat meer verlagingen mogelijk nodig zijn in de komende kwartalen en dat het actief wil optreden op de valutamarkt als dat nodig is. ING had verwacht dat de centrale bank wat explicieter zou aangeven wat het wil doen om de sterke Zwitserse frank te beteugelen. De munt noteerde donderdag ten opzichte van de euro licht hoger op 1,0574.

Bedrijfsnieuws

Luxe-fabrikanten LVMH, Kering en Hermès deden vandaag goede zaken in de Franse CAC 40, met plussen van circa 9 tot 10 procent. Ook Pernod Ricard viel in die categorie en sloot 5,7 procent hoger, terwijl L’Oreal 7,0 procent kon bijschrijven.

Europese energiebedrijven waren juist de gebeten hond. TotalEnergies daalde met 2,3 procent, Shell verloor 4,3 procent en BP leverde 4,1 procent in.

Prosus was de sterkste stijger met een plus van bijna 8 procent in de Euro Stoxx 50. Het bedrijf ontleent zijn waarde vooral aan zijn belang in de Chinese internetreus Tencent, dat vanochtend in Hongkong 6,1 procent meer waard werd.

Halfgeleiderbedrijven ASML, STMicroelectronics en Infineon waren ook in trek met plussen van 3,4, 2,9 en 4,8 procent na de cijfers van Micron.

In Frankfurt sloot Commerzbank fors hoger, met een plus van bijna 7 procent. De bank verzet zich tegen de overname door UniCredit en verhoogde zijn winstdoelen. Het dividend gaat fors omhoog, om beleggers aan boord te houden. UniCredit steeg donderdag met 4,8 procent.

Sartorius blonk uit met een koerswinst van circa 8 procent in de DAX. BASF daalde licht. De chemiereus verzelfstandigt zijn niet-kernbedrijven, waaronder de agrochemietak en het verf- en coatingsbedrijf.  

De maker van sterke dranken Diageo waarschuwde voor uitdagingen in het huidige consumentenklimaat. Het aandeel won toch 4,7 procent in Londen.

Teleperformance was een sterke daler in Parijs met een min van 4,7 procent. Telecombedrijf Orange en defensiebedrijf Rheinmetall sloten ook lager.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien stagneren terwijl de winst onder druk stond, maar het concern kondigde wel aan om eigen aandelen in te kopen. Het aandeel daalde met 4,6 procent in Stockholm.

Euro STOXX 50         5.032,59 (+2,4%)
STOXX Europe 600        525,61 (+1,3%)
DAX                  19.238,36 (+1,7%)
CAC 40                7.742,09 (+2,3%)
FTSE 100              8.284,91 (+0,2%)
SMI                  12.209,62 (+0,5%)
AEX                     911,66 (+0,6%)
BEL 20                4.281,22 (+0,5%)
FTSE MIB             34.409,34 (+1,7%)
IBEX 35              11.953,20 (+1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een groene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd, waarbij de S&P 500 zijn record aanscherpte en de Dow Jones index daar net onder bleef.

Woensdag nam Wall Street nog een adempauze na de records in de dagen ervoor, maar een dag later zat de stemming er weer goed in, waarbij techaandelen en specifiek chippers in trek waren.

“De goede kwartaalcijfers van Micron gaven andere sectorgenoten vleugels”, zei Kevin Verstraete van Lynx.

Micron meldde woensdagavond dat de sterke vraag naar AI-producten de cijfers ondersteunen. Dit resulteerde ook in een outlookverhoging.

“In tijden van zorgen over reële groei, zijn positieve bedrijfsverwachtingen voor de toekomstige winst goed nieuws en kunnen de aandelenkoersen verder opdrijven”, stelde Nordea.

Ook het goede nieuws uit China, waar de overheid en centrale bank stimulerende stappen aankondigden in de afgelopen dagen, helpt momenteel het sentiment op de mondiale beurzen.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 3,0 procent gegroeid, bleek uit definitieve cijfers, gelijk aan de verwachting en een eerdere raming. De orders voor duurzame goederen in de VS bleven stabiel in augustus, waar een daling van 3,0 procent was voorzien. In juli stegen de orders nog met bijna 10 procent.

De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwamen afgelopen week uit op 218.000. Er werd gerekend op een aantal van 223.000, na 222.000 nieuwe aanvragen een week eerder.

Het belangrijkste cijfer van deze week volgt vrijdag, wanneer de Amerikaanse PCE-inflatie op de rol staat. Gerekend wordt op een kerninflatie van 2,7 procent in augustus, waar dat 2,6 procent was in juli. Op maandbasis zouden de kernprijzen met een stabiele 0,2 procent zijn gegroeid.

Donderdag verscheen al de definitieve PCE-kerninflatie in het tweede kwartaal. Die kwam uit op 2,8 procent, gelijk aan een voorlopig cijfer.

De olieprijzen daalden fors. WTI werd donderdag bijna 3 procent goedkoper en kostte 67,67 dollar per vat. De zwakte wordt veroorzaakt door berichten dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol, volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank.

Bedrijfsnieuws

Chipper Micron won 14,7 procent na de sterke resultaten en positieve vooruitzichten. Advanced Micro Devices won 3,4 procent. Nvidia steeg licht.

Aandelen van Super Micro Computer verloren echter 12,2 procent nadat The Wall Street Journal meldde dat de chipmaker wordt onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie na een kritisch rapport van een activistisch short-selling bedrijf. Vorige maand kwam Hindenburg Research met de beschuldiging dat Super Micro Computer heeft geknoeid met zijn cijfers.

Farmaceut Pfizer haalt zijn behandeling voor sikkelcelziekte van de markt, twee jaar nadat de tak die het middel ontwikkelde werd overgenomen voor 5,4 miljard dollar. Het aandeel steeg licht.

Techbedrijf Concentrix sloot 19 procent lager na tegenvallende cijfers. Lijmproducent H.B. Fuller verlaagde de winstverwachting in verband met een tegenvallende vraag. Het aandeel steeg licht.

CarMax steeg met 4,9 procent. De verkoper van occasions kwam met beter dan verwachte cijfers, maar moest ook de stroppenpot aanvullen voor de financiële tak die autoleningen verstrekt.

Het aandeel Southwest Airlines steeg donderdag met 5 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij de verwachtingen verhoogde voor de omzet per stoel in het lopende kwartaal.

S&P 500 index               5.745,37 (+0,4%)
Dow Jones index            42.175,11 (+0,6%)
Nasdaq Composite           18.190,29 (+0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag opnieuw stevig in het groen.

Nikkei 225             39.326,67 (+1,0%)
Shanghai Composite     3.065,29 (+2,1%)
Hang Seng              20.621,90 (+3,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1165. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,1179.

USD/JPY Yen   145,73
EUR/USD Euro  1,1165
EUR/JPY Yen   162,71

MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen – September (NL)
08:45 Inflatie – September vlpg (Fra)
09:55 Werkloosheid – September (Dld)
11:00 Consumentenvertrouwen en econ. sentiment – September def (eur)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie – Augustus (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – September def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.