Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsweek vermoedelijk neutraal

AEX start handelsweek vermoedelijk neutraal
30 sep 2024 om 08:08

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting vlak van start. 

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis al 2,2 procent hoger naar een slotstand van 917,43 punten, na onder meer de aankondiging van een reeks aan Chinese stimuleringsmaatregelen.

Op Wall Street sloot de Dow Jones index vrijdag op een record, terwijl techbeurs Nasdaq minder dan een half procent prijs gaf. 

De aandacht ging vrijdag uit naar de PCE-kerninflatie, die voor de Federal Reserve als belangrijke graadmeter dient om het monetaire beleid te bepalen. In augustus kwam de kerninflatie uit op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in de maand ervoor. Dat was conform de verwachting. Op maandbasis kwam de kern-PCE uit op 0,1 procent, tegenover 0,2 procent een maand eerder.

Op weekbasis behaalden de Dow en S&P 500 winsten van 0,6 procent en won de Nasdaq een procent, te danken aan stijgende chipaandelen, na de sterke cijfers van Micron.

De Chinese beurzen wisten daarnaast vanochtend hun imposante opmars van afgelopen week voort te zetten na vrijgave van nieuwe macrocijfers, terwijl de Japanse beurs juist fors daalde. 

De Shanghai Composite en de Hang Seng index in Hongkong koersten respectievelijk 5,7 en 3,3 procent in het groen, terwijl de Nikkei index in Tokio juist 4,6 procent prijs moest geven. 

In China werd bekend dat volgens officiële overheidscijfers de inkoopmanagersindex voor de industrie in september op 49,8 is uitgekomen, waar werd gerekend op een lagere stand van 49,5. Dit betekent nog wel dat de industriële activiteit in China voor de vijfde maand op rij een krimp liet zien, maar slechts een heel fractionele krimp.

Volgens een meting van S&P Global daalde de index voor de Chinese industrie juist van 50,4 in augustus naar 49,3 in september. Volgens deze cijfers was sprake van de sterkste daling in 14 maanden. 

Vastgoedaandelen stuwden de Shanghai Composite nadat afgelopen week de People’ s Bank of China een reeks aan stimuleringsmaatregelen doorvoerde, waaronder enkele renteverlagingen. In Hongkong zaten vanochtend onder meer consumentengerelateerde aandelen in de lift.

In Japan wezen de cijfers over de industriële activiteit in augustus vanochtend op een flinke afname in augustus op maandbasis van 3,3 procent, na juist een stijging van 3,1 procent een maand eerder. Een daling van 0,9 procent werd door analisten verwacht. 

In Japan werd ook bekend dat na interne verkiezingen van de regeringspartij LDP Shigeru Ishiba’s de nieuwe premier wordt, als opvolger van Fumio Kishida. 

De 67-jarige Ishiba kreeg in de beslissende stemronde 215 stemmen en versloeg daarmee Sanae Takaichi, die 194 stemmen kreeg. Zij had de eerste vrouwelijke premier van Japan kunnen worden.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend een half procent hoger op 68,56 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

De verbetering van prijzen en volumes voor de zomer heeft zich tijdens de vakantieperiode gehandhaafd, en dat wijst erop dat dit jaar een afwijkende seizoensmatige trend heeft, met een hogere aangepast EBITDA in de tweede helft dan in de eerste helft. Dat stelde Aperam maandag in een vooruitblik op de eigen kwartaalcijfers.

Vannacht startte Jefferies het volgen van Aperam met een koopadvies en een koersdoel van 35,00 euro.

ING zette de aandelen SBM Offshore en Sif op de favorietenlijst, maar haalde OCI er juist vanaf. 

Nepi Rockcastle sloot een bindende overeenkomst voor de acquisitie van het Magnolia Park in het Poolse Wroclaw voor 373 miljoen euro. Dit maakte het vastgoedbedrijf met een notering aan het Damrak vrijdagavond bekend.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag met 0,1 procent op 5.738,17 punten en sloot daarmee net onder het record van donderdag. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en bereikte een nieuwe ‘all time high’ op 42.313,00 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 18.119,59 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Aperam
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • OCI
    * *
  • SBM Offshore
    * *
  • SIF Holding
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.