Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Exor onderuit in rode AEX na winstwaarschuwing Stellantis

Exor onderuit in rode AEX na winstwaarschuwing Stellantis
30 sep 2024 om 17:56

 De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten, in afwachting van een reeks macro-publicaties later in de week, waaronder Europese inflatiecijfers op dinsdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

De AEX index daalde met 0,8 procent tot 910,12 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Op maandbasis daalde de hoofdindex met 0,9 procent.

“Op basis van de inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje verwachten wij dat zowel het algemene inflatiecijfer als de kerninflatie in de eurozone als geheel een daling zullen laten zien. De dienstensector levert hieraan een belangrijke bijdrage, gezien de tot nu toe aanzienlijke prijsdruk in deze sector”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

“Komt deze verwachting inderdaad uit, dan behoudt de ECB de ruimte om geleidelijk het neerwaartse rentepad te blijven bewandelen. Of misschien wel te versnellen?”, voegde hij toe.

Uit Duitsland kwam maandagmiddag het nieuws dat de Duitse consumentenprijzen in september op jaarbasis zijn gestegen met 1,6 procent, tegen 1,9 procent een maand eerder. De kerninflatie daalde van 2,8 naar 2,7 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING merkte op dat het Duitse rapport de ECB-‘duiven’ extra redenen geeft om de rente verder te verlagen tijdens de vergadering in oktober.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek maandag dat het Nederlandse conjunctuurbeeld in september nagenoeg stabiel is gebleven. En de afzetprijzen in de Nederlandse industrie zijn in augustus op jaarbasis gedaald met 0,5 procent, na een stijging van 1,0 procent in juli. Op maandbasis was sprake van een daling met 0,6 procent.

De Britse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent op kwartaalbasis gegroeid en de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago verbeterde in september iets, maar wees nog steeds op krimp, zoals al bijna twee jaar het geval is.

Brent-olie werd maandag 1,1 procent duurder op 72,34 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1149. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1157 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1163 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door DSM-Firmenich met een winst van 1,5 procent, na een kleine koersdoelverhoging door UBS. ArcelorMittal steeg 0,5 procent en Shell won 0,3 procent. ASMI was met een winst van 0,7 procent de enige overige stijger.

Wolters Kluwer daalde 2,3 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Deutsche Bank.

Exor deed het nog een stapje slechter en daalde met 3,9 procent. Stellantis, waar Exor een groot belang in heeft, verlaagde vanochtend de outlook voor 2024 stevig. De Duitse autofabrikanten gingen Stellantis al voor. 

In de AMX ging Aperam aan de leiding met een winst van 3,7 procent, nadat de fabrikant melding maakte van een positieve ontwikkeling van de marktvolumes en prijzen in de vakantieperiode. Ook zette Jefferies het aandeel op de kooplijst.

Basic-Fit steeg 2,1 procent. Buckley Capital Management wil dat Basic-Fit een strategische evaluatie doet met als intentie een verkoop, zo bleek uit een brief die de investeerder uit Miami stuurde aan het management van de Nederlandse fitnessketen.

SBM Offshore werd 0,2 procent goedkoper, ondanks dat ING het aandeel op de favorietenlijst plaatste.

Air France-KLM bungelde onderaan met een verlies van 3,2 procent. Just Eat Takeaway werd 3,0 procent goedkoper en Alfen daalde 2,8 procent.

Bij de smallcaps ging BAM 2,6 procent hoger en won sectorgenoot Heijmans 0,8 procent. Ebusco verloor 1,6 procent. Dit weekend bleek uit een melding bij de AFM dat belegger Van der Valk het belang in Ebusco heeft verkleind tot minder dan 5 procent. 

TomTom daalde 2,5 procent en Pharming werd 3,7 procent goedkoper.

Het lokaal genoteerde Vivoryon steeg met 28,5 procent.  

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 5.737,74 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.