Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: daling dollar dreigt

Valuta: daling dollar dreigt
30 sep 2024 om 12:46

 De dollar handelde maandag licht lager tegenover de euro, voorafgaand aan een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Daaruit moeten hints worden gedestilleerd over de volgende stap, na de renteverlaging met 50 basispunten eerder deze maand.

De euro/dollar noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 1,1195.

De Europese munt steeg nadat Duitse regionale cijfers wezen op een afnemende inflatie in september. Om twee uur volgt het inflatiecijfer voor heel Duitsland.

“De Duitse cijfers suggereren dat de inflatie van de prijzen van diensten, waar de ECB op let, hooguit licht zal dalen, vooral door het wegvallen van de piek van de Olympische Spelen in Parijs”, stelde Franziska Palmas van Capital Economics.

De kans op een renteverlaging in oktober wordt door de markt ingeschat op 83 procent voor de ECB. Dit is wellicht te hoog, denkt Palmas, rekening houdend met de nieuwste economische cijfers. De inflatiecijfers voor de eurozone volgen dinsdag.

Ook in de VS richt de aandacht zich op de centrale bank. Voorzitter Powell spreekt maandagavond in Nashville op een bijeenkomst van economen.  

De dollar dreigt te dalen als het banenrapport van vrijdag een onverwachte stijging van de werkloosheid in september zou laten zien, zo stelde ING maandag in een rapport.

De Federal Reserve focust meer op zijn mandaat om de werkgelegenheid op peil te houden, en dat kan betekenen dat de markt gevoeliger wordt voor de maandelijkse banencijfers, zei analist Francisco Pesole van ING.

“Als we gelijk hebben dat de werkloosheid een tandje hoger gaat, verwacht dan een zwakere dollar, terwijl de markten vasthouden aan de verwachting van een renteverlaging met 50 basispunten in november of december”, aldus Pesole.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.