Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street neemt gas terug

Wall Street neemt gas terug
30 sep 2024 om 19:35

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag licht lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde fractioneel op 5.735,09 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 42.196,61 punten en de Nasdaq noteerde licht lager op 18.115,16 punten.

Op maandbasis liggen de drie indexen op koers voor mooie winsten. In het derde kwartaal steeg de Dow met bijna 8 procent, de S&P met 4,8 procent en de Nasdaq met 1,3 procent. Afgelopen week wisten de Dow en S&P nog hun records aan te scherpen.

Het is maandag een rustig begin van de week, die in het teken zal staan van de Amerikaanse banenrapporten, die respectievelijk woensdag en vrijdag verschijnen.

Een tegenvallend banenrapport aan het einde van de week kan voor een negatieve marktreactie zorgen, aldus Kevin Verstraete van Lynx. “Van de laatste 6 publicaties werden er later 5 bijgesteld naar beneden. Het is dus belangrijk om opnieuw te kijken of de vorige publicatie naar beneden wordt bijgesteld”, zei de beleggingsspecialist.

Sommige analisten verwachten dat het banenrapport veel beter zal zijn dan verwacht vanwege seizoensfactoren, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

“Maar dat cijfer is bijna altijd volatiel en is een market-mover. En dan hebben we het nog niet eens over de herzieningen”, aldus de beleggingsstrateeg

Verder staan in de komende dagen genoeg andere macrodata op de rol zoals de inkoopmanagersindices en het Amerikaanse vacaturecijfer.

“Veel te verteren dus”, aldus Vranken.

Maandag is er aandacht voor een toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die later op de avond zal plaatsvinden. De speech volgt op de renteverlaging van 50 basispunten eerder deze maand.

“De rentemarkten blijven 75 basispunten aan renteverlagingen voorspellen tegen het einde van dit jaar, maar een banengroei van 140.000 of meer in september zou kunnen leiden tot een herbeoordeling van deze ‘dovish’ verwachting”, zeiden analisten van Lazard.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de economische activiteit in de regio Chicago in september opnieuw is gekrompen, maar wel minder hard dan in de maand ervoor. De inkoopmanagersindex verbeterde van 46,1 punten naar 46,6. De index noteert al 24 van de afgelopen 25 maanden onder de 50.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,1157, terwijl de olieprijzen licht stegen.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van Ford en General Motors daalden met 2,0 en 3,5 procent, nadat sectorgenoot Stellantis de outlook voor 2024 flink naar beneden bijstelde, verwijzend naar de verslechterende dynamiek in de industrie en door de toenemende Chinese concurrentie. Eerder waren er ook al waarschuwingen van een aantal Duitse autofabrikanten. De Amerikaanse notering van Stellantis daalde maandag met 13,5 procent.

Nvidia verloor 1,1 procent, nadat persbureau Bloomberg vrijdag meldde dat Chinese toezichthouders bedrijven ontmoedigen om Nvidia’s H20-chips te kopen. Er zou geen sprake zijn van een regelrecht verbod, omdat China wil voorkomen dat het zijn eigen AI-startups benadeelt en de spanningen met de VS escaleren.

AT&T daalde licht, nadat het telecombedrijf aankondigde dat het een overeenkomst heeft bereikt om zijn volledige belang van 70 procent in DirecTV te verkopen aan private-equitybedrijf TPG. Het bedrijf verwacht tot 2029 circa 7,6 miljard dollar aan betalingen te ontvangen. De transactie zal naar verwachting worden afgerond in de tweede helft van 2025.

Apple steeg met 1,7 procent. The Wall Street Journal meldde dat Apple niet langer in gesprek is om deel te nemen aan een OpenAI-financieringsronde om 6,5 miljard dollar op te halen. De techreus zou volgens een bron recent uit de gesprekken zijn gestapt.

Super Micro Computer zal maandag na de sluiting van de beurs een 10-voor-1-aandelensplitsing uitvoeren. Het aandeel daalde in de reguliere handel licht op 418,75 dollar.

De Amerikaanse aandelen van Nio noteerden 5,1 procent hoger, nadat de Chinese autobouwer een investering van 13,3 miljard yuan, ofwel 1,9 miljard dollar, veiligstelde.

CVS Health noteerde 2,4 procent hoger. Hedgefonds Glenview Capital Management gaat maandag aan tafel zitten met het bedrijf en zal daarbij plannen presenteren om de prestaties van CVS omhoog te krijgen.

Coinbase daalde met 6,2 procent en MicroStrategy verloor 3,6 procent, nadat bitcoin onder de 65.000 dollar daalde.

Carnival publiceerde kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht, maar de outlook viel tegen. Het aandeel daalde met 3,0 procent.

AMC Entertainment ging maandag 3,4 procent hoger. Het bedrijf wist de schuld met 153 miljoen dollar te verkleinen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.