Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: zwaargewicht ASML neemt AEX op sleeptouw

Beursupdate: zwaargewicht ASML neemt AEX op sleeptouw
1 okt 2024 om 12:14

 De Amsterdamse beurs noteerde aan het einde van de dinsdagochtend in het groen, mede geholpen door zwaargewicht ASML en meevallende inflatiecijfers in de eurozone.

De AEX steeg 0,5 procent naar 914,61 punten.

Naast de inflatiecijfers stonden vanochtend de inkoopmanagers uit de industrie in de eurozone op het menu. Spanje was een positieve uitschieter. Verder was het in de eurozone vooral kommer en kwel, met Duitsland als absoluut dieptepunt, waarbij de inkoopmanagersindex de laagste stand in twaalf maanden bereikte op 40,6.

Voor de gehele eurozone kwam de index uit op 45,0 iets lager dan de 45,8 van augustus. Dit is de laagste stand in 9 maanden.

Mede dankzij de dalende olieprijzen daalden de inflatiecijfers voor september onder de 2 procent, namelijk naar 1,8 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, is hardnekkiger en kwam in september uit op 2,7 procent.

De diensteninflatie blijft ook nog altijd hoog in de eurozone. In de muntunie kwam die in september uit op 4,0 procent, waar dat 4,1 procent was in augustus.

“Dit geeft de ECB alle ruimte om de beleidsrente verder te verlagen. Dat is hard nodig om de economie te stimuleren. De markt prijst een volgende renteverlaging van 25 basispunten op 17 oktober nu op 90 procent. En ook wij verwachten dat die er ook zal komen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Beleggers verwekten ook nog de opmerkingen van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, die maandagavond zei dat de centrale bank “niet op een vaste koers zit” als het gaat om de volgende stappen voor het rentebeleid. Hij zei dit jaar nog twee renteverlagingen te verwachten van elk 25 basispunten als de economie presteert zoals verwacht.

De olieprijzen zakten dinsdag verder weg en een vat Brent olie daalde ruim 2 procent tot onder de 70 dollar. Dit als gevolg van het vooruitzicht dat er extra aanbod op de markt, terwijl de vraag naar olie slechts matig groeit.

De rentes daalden aan beide kanten van de oceaan. De tienjarige rente in de VS daalde 5 basispunten naar 3,75 procent en de Duitse variant daalde 7 basispunten naar 2,06 procent. 

De euro/dollar verloor wat terrein en noteerde op 1,1096.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ASML aan kop met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Prosus met 1,7 procent. ASMI won 1,3 procent en Besi 0,9 procent.

Exor herstelde na de koersklap van maandag volgend op de winstwaarschuwing van Stellantis. Exor boekte een koerswinst van 1,5 procent. 

Heineken had het lastiger en verloor 0,7 procent. Deutsche bank en Citi verlaagden hun koersdoelen voor de bierbrouwer. Wel handhaafden beide banken hun koopadvies voor Heineken.

ABN AMRO verloor 1,7 procent en noteerde onderaan in de AEX.

In de Midkap won Basic-Fit 3,2 procent, gevolgd door OCI met een winst van 1,7 procent. Mogelijk reageert Basic-Fit nog op de brief die het ontving van aandeelhouder Buckley Capital. Die wil dat de fitnessketen zichzelf in de etalage zet, zo bleek maandag. 

Allfunds verloor 1,5 procent. 

In de AScX won Sif Holding bijna 3 procent en Accsys 1,5 procent.

Ebusco verloor 1,6 procent. Oprichter Peter Bijvelds heeft een kleiner belang in Ebusco gemeld.

Hekkensluiters waren Theon en Fastned met verliezen van 2,1 en 2,8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Avantium

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.