Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
1 okt 2024 om 18:51

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag overwegend lager gesloten, na zwakke cijfers over de Amerikaanse economie en vrees voor escalerend geweld in het Midden-Oosten.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 520,88 punten. De Duitse DAX daalde 0,6 procent tot 19.213,14 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,8 procent tot 7.574,07 punten. Alleen de Britse FTSE 100 index in Londen steeg 0,5 procent op 8.276,65 punten.

De beurzen begonnen de dag positief, mede dankzij de dalende inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen stegen in september met 1,8 procent, bleek uit voorlopige cijfers. Voor het eerst in drie jaar was dit binnen de doelstelling van de ECB, om de inflatie onder 2 procent te houden. De kerninflatie zakte langzaam, van 2,8 naar 2,7 procent in september.

Dat betekent dat de rente verder omlaag kan. Maandag zei ECB-voorzitter Christine Lagarde dat het toegenomen vertrouwen in het bereiken van het inflatiedoel zal worden meegenomen in de volgende monetaire beleidsvergadering in oktober.

In de laatste uren van de handel zakten de Europese beurzen echter weg, nadat Wall Street na de opening in de rode cijfers dook.  

De inkoopmanagersindexen voor de eurozone in september waren niet best: een daling van 45,8 in augustus naar 45,0, wat wijst op aanzienlijke economische krimp. Een groeiversnelling in Spanje redde de eurozone niet. Econoom Cyrus de la Rubia voorziet dat de economie in de eurozone in het derde kwartaal met ongeveer 1 procent kromp en hij ziet weinig verbetering op korte termijn.

De Amerikaanse industrie kromp volgens cijfers van S&P Global in september sterker dan in augustus, terwijl de index van ISM wees op een aanhoudende maar stabiele krimp van de economische activiteit.

Cijfers over Amerikaanse bouwuitgaven in augustus lieten weinig beweging zien, maar het aantal openstaande vacatures steeg wel duidelijk, van 7,7 miljoen naar 8,0 miljoen.  

Maandag namen de Europese indexen ook al gas terug en was vooral de Europese autosector de gebeten hond, na winstwaarschuwingen uit de sector. Dinsdag verloren de aandelen meer terrein. “Dat de Europese autosector diep in de malaise zit, moge duidelijk zijn”, zei Simon Wiersma van ING. Volgens hem zijn Europese auto’s veel te duur, of minder geavanceerd dan de auto’s van Amerikaanse en Chinese concurrenten.

De euro/dollar daalde na de inflatiecijfers met 0,6 procent tot 1,1067. De Europese munt kan verder dalen als het Amerikaanse banenrapport vrijdag geen stijging van de werkloosheid laat zien, volgens ING.

De olieprijs liep in de loop van de dag sterk op, na de start van een Israëlisch grondoffensief in zuidelijk Libanon, gericht tegen de milities van Hezbollah. Dinsdagochtend stond de olieprijs nog 2 procent lager, maar rond sluitingstijd stond de olieprijs bijna 3 procent hoger. Gevreesd wordt voor verdere escalatie als Iran, dat Hezbollah steunt, raketten zou afvuren op Israël.

Bedrijfsnieuws

Covestro deed dinsdag goede zaken in Frankfurt, omdat bleek dat de olieproducent uit de Verenigde Arabische Emiraten Adnoc na lange onderhandelingen het Duitse chemiebedrijf overneemt voor 62 euro per aandeel Covestro, of zo’n 11,7 miljard euro. Het aandeel steeg 3,8 procent tot 58,06 euro.     

Duitse autofabrikanten, die maandag ook al behoorlijk terrein verloren, sloten opnieuw lager. Volkswagen en BMW verloren bijna 2 procent, Mercedes en Porsche daalden ongeveer 1 procent in waarde.  

Henkel leverde in de DAX 2,9 procent in.

In Parijs wist Stellantis niet te herstellen van de koersval van maandag, toen de autobouwer met een winstwaarschuwing kwam. Het aandeel leverde nog eens 1,9 procent in. Jefferies verlaagde het koersdoel en Stellantis sloot 2 procent lager. Rivaal Renault verloor zelfs 3,2 procent.

Ook luxe-aandelen als Hermes, LVMH en Kering gingen dinsdag onderuit op de Franse beurs, met verliezen van 2,7 tot 3,6 procent.  

Spaanse banken BBVA en Santander leverden 4 tot 5 procent in en ook elders stonden bankaandelen onder druk.  Deutsche Bank en ING daalden met 1 tot bijna 2 procent. Société Générale leverde 1,3 procent in.

Halfgeleiders verloren eveneens terrein, na een herstelbeweging vorige week. Infineon verloor 2,7 procent en Besi sloot 2,9 procent lager.

Defensieaandelen deden juist goede zaken in Europa. Rheinmetall sloot 5 procent hoger. Thales steeg 2,5 procent en MTU Aero Engines won 2,2 procent, maar Dassault sloot licht lager.

Aandelen Moller-Maersk verloren 5 procent in Kopenhagen. Volgens het Deense containerbedrijf zal de staking van Amerikaanse dokwerkers leiden tot vertragingen in het vrachtvervoer, hogere kosten en logistieke uitdagingen voor bedrijven die afhankelijk zijn van havens aan de Amerikaanse oostkust en de Golf.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa lager. De S&P500 index daalde 0,9 procent en technologie-index Nasdaq verloor 1,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BBVA
    * *
  • Besi
    * *
  • BMW
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Kering
    * *
  • LVMH
    * *
  • PORT20
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.