Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures Wall Street signaleren voorzichtig begin nieuwe kwartaal

Futures Wall Street signaleren voorzichtig begin nieuwe kwartaal
1 okt 2024 om 13:15

 De Amerikaanse futures signaleren dinsdag een voorzichtig begin van het nieuwe kwartaal voor Wall Street, waarbij beleggers veel macro-economische data krijgen te verwerken met als hoogtepunt de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op vrijdag.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 0,1 procent in het rood.

De S&P500 en de Dow Jones behaalden maandag nog slotrecords nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei dat de centrale bank “geen vooraf bepaalde koers volgt” als het gaat om de volgende stappen voor het rentebeleid. Hij zei dit jaar nog twee verlagingen te verwachten van elk een kwart procentpunt als de economie presteert zoals verwacht.

September is doorgaans de slechtste maand van het jaar voor aandelen, maar deze keer brak de maand met eerdere trends. Alle drie de indexen boekten maandelijkse winsten, en het was de eerste positieve septembermaand voor de S&P 500 sinds 2019. De S&P 500, Dow en Nasdaq Composite sloten het derde kwartaal dan ook positief af.

Maar donkere wolken pakken zich samen boven de Amerikaanse economie. Maandag liep een contract af tussen vakbond International Longshoremen’s Association en de United States Maritime Alliance. Deze vakbond vertegenwoordigt circa 45.000 dokwerkers aan de Amerikaanse oostkust en de golfkust.

De eerste dokwerkers hebben inmiddels hun werk neergelegd. De vakbond eist een salarisverhoging van 77 procent in de komende zes jaar. Een bod van 50 procent salarisverhoging werd reeds afgewezen. De stakingsdreiging en gevolgen zijn mogelijk zo groot, dat ook het Witte Huis zich inmiddels ermee bemoeit.

De kosten van een landelijke staking kunnen volgens zakenbank Jefferies oplopen tot 3 tot 4 miljard dollar per dag voor de Amerikaanse economie.

Dinsdag kunnen beleggers ook meer informatie verwachten over de inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse industrie van zowel S&P als ISM en de vacatures en bouwuitgaven in augustus. Verder zal de week vooral worden opgeëist door de gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De olieprijzen zakten dinsdag verder weg, nadat WTI in het derde kwartaal al 16 procent goedkoper werd. Een vat WTI-olie werd rond lunchtijd 0,9 procent goedkoper op 67,51 dollar. Dit als gevolg van het vooruitzicht dat er extra aanbod op de markt komt, terwijl de vraag naar olie slechts matig groeit.

De tienjarige rente in de VS daalde met 6 basispunten naar 3,74 procent en de euro/dollar verloor wat terrein en noteerde op 1,1086. Afgezien van verrassende cijfers uit de eurozone en de VS kan de Europese munt in de komende dagen weer onder de 1,11 zakken en zelfs de 1,10 testen wanneer de werkloosheid in de VS vrijdag niet blijkt gestegen, zei ING.

Bedrijfsnieuws

FedEx steeg met 0,6 procent en United Parcel Service won 0,5 procent voor de openingsbel, omdat de aandelen van de internationale aanbieders van luchtvrachtcapaciteit profiteren van de staking van duizenden havenarbeiders aan de Oost- en Golfkust.

CVS Health steeg met 2,2 procent voorbeurs nadat The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf een strategische evaluatie uitvoert en daarmee ook een opsplitsing overweegt. The Journal citeerde mensen met kennis van de zaak en schreef dat het bestuur van CVS meerdere bankiers heeft ingeschakeld om de herziening, die al weken aan de gang is, te vergemakkelijken. The Journal berichtte dit weekend al over een ontmoeting tussen Glenview Capital Management en topmanagers van CVS om ideeën uit te wisselen over hoe verbeteringen binnen het bedrijf kunnen worden aangebracht.

De aandelen van Super Micro Computer worden dinsdag na een aandelensplitsing verhandeld. De aandelensplitsing van 10 tegen 1 werd van kracht nadat de aandelenmarkt maandag sloot. Super Micro-aandelen stegen met 0,8 procent voorbeurs op 41,64 dollar.

In de VS genoteerde aandelen van XPeng stegen met 3,6 procent nadat de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen in september 21.352 slimme EV’s leverde, een stijging van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder en een nieuw maandrecord.

Li Auto steeg met 3,6 procent nadat het in september 53.709 voertuigen had afgeleverd, een stijging van 49 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nio leverde in september 21.181 voertuigen af, een stijging van 35 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De aandelen stegen met 5,1 procent voor de openingsbel.

IGM Biosciences daalde met 27 procent voorbeurs na de aankondiging van een “strategische spil- en pijplijntransformatie” om zich uitsluitend te concentreren op de behandeling van auto-immuunziekten. Het bedrijf benoemde ook Dr. Mary Beth Harler tot CEO.

PepsiCo is in vergevorderde gesprekken om Siete Foods, de maker van tortillachips, over te nemen voor ruim 1 miljard dollar, zo meldde The Wall Street Journal, onder verwijzing naar mensen die bekend zijn met de zaak. Er zou binnenkort een deal kunnen worden aangekondigd, op voorwaarde dat de gesprekken niet mislukken, zeiden de mensen tegen de Journal. PepsiCo-aandelen stegen 0,2 procent op het nieuws.

Dinsdag worden nog cijfers verwacht van Nike, Paychex, McCormick, Lamb Weston en Cal-Maine Foods.

Slotkoersen Wall Street

De S&P steeg maandag 0,4 procent op 5.762,48 punten, de Dow Jones index won fractioneel terrein op 42.330,15 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 18.189,17 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.