Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Krimp Nederlandse industrie neemt iets af

Krimp Nederlandse industrie neemt iets af
1 okt 2024 om 07:17

 De Nederlandse industrie is in september opnieuw gekrompen, maar iets minder dan in augustus. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Nevi.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 47,7 naar 48,2. 

Het was de derde maand op rij van krimp, vooral veroorzaakt door een zwakke vraag.

Een positief punt was volgens Nevi de verbetering van het bedrijfsvertrouwen in de industriële sector. De kostendruk daalde ondertussen naar het laagste niveau in zes maanden.

“Het aantal orders loopt verder terug door uitstel van nieuwe investeringsprojecten in de halfgeleiderindustrie en de significante vraaguitval in de auto-industrie. De winstwaarschuwingen van Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz en de aankondiging van mogelijke fabriekssluitingen, zorgt bij de vele Duitse toeleveranciers voor terughoudendheid bij het plaatsen van nieuwe orders bij Nederlandse bedrijven”, zag sectoreconoom David Kemps van ABN AMRO.

“Hopelijk zorgen de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Fed voor een steuntje in de rug van de industrie. Een lagere beleidsrente leidt vaak tot lagere rentetarieven op de kapitaalmarkt en kan zo de vraag naar industriële goederen stimuleren”, aldus Kemps.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.